Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Poslednji Gali u Evropi: Gujon ilustracijom opisao život Srba na KiM /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićKosovo je srce Srbije
Kosovo je srce Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Francuski humanitarac Arno Gujon i odnedavno direktor Uprave za saradnju sa dijasporom, na slikovit način Francuzima je opisao život Srba na Kosovu i Metohiji i naglasio da su to poslednji Gali u Evropi, ponosni i slobodni.
On je uporedio srpske enklave na Kosovu sa Asteriksovim selom opkoljenim bodljikavom žicom.
Gujon je, kako bi objasnio Francuzima šta je enklava u kojoj žive Srbi na tom podneblju, na Instagram nalogu napisao da su Srbi na Kosovu ponosni i neustrašivi.
„Da bi Francuzi razumeli šta je to jedna srpska enklava na Kosovu i Metohiji, ja im je opisujem kao i Asteriksovo selo okruženo bodljikavom žicom iz kojeg meštani ne mogu da izađu a da ne budu izloženi ogromnom riziku, omalovažavanju, psovanju...“, piše u objavi.
On je naveo da se Srbi, za razliku od Gala, ne plaše da će im „nebo pasti na glavu“ i da su Srbi zapravo poslednji Gali u Evropi.
„Srbi doduše nemaju magični napitak ali imaju neverovatnu hrabrost i želju za slobodom zbog čega se ne plaše suočavanja sa nepravdom. Podeljeni pa ujedinjeni, ponosni, slobodni, svadljivi pa pomirljivi. Iako su se Gali plašili da će im 'nebo pasti na glavu', bez ustezanja mogu da kažem da su Srbi poslednji Gali u Evropi“, napisao je Gujon.
Francuski humanitarac već deceniju i po šalje Srbima na Kosovu humanitarnu pomoć posredstvom organizacije „Solidarnost za Kosovo“, koju je lično osnovao. Pre tri i po godine su mu prištinske vlasti zabranile ulazak na Kosovo i Metohiju, ali ga to nije sprečilo da uz pomoć svojih francuskih i srpskih volontera šalje finansijsku i materijalnu pomoć Srbima.
Srpski teniser Novak Đoković proslavlja pobedu nad Špancem Rafaelom Nadalom u polufinalu Vimbldona. - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
SPORT
„Srbi su kao hrast, možeš ih iseći, ali ne i saviti“ – Gujon poslao snažnu poruku Đokoviću
Školski pribor - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
DRUŠTVO
Arno Gujon u Austriji svečano otvorio osam škola srpskog jezika /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala