- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Vukićević odradio prvi trening pred početak Olimpijskih igara

© AFP 2023 / JOE KLAMARSrpski skijaš Marko Vukićević
Srpski skijaš Marko Vukićević - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Srpski skijaš Marko Vukićević imao je prvi zvanični trening spusta pred prvi nastup na Zimskim olimpijskim igrama koji ga očekuje već u nedelju, šestog februara.
Vukićević je podelio svoje prve utiske nakon završenog treninga i izneo svoje planove za nastup u spustu kojim će otvoriti takmičarski deo Igara u Pekingu za naš tim.
Srpski skijaš na treningu je završio na 52. mestu od 56 sportista koliko je treniralo na stazi u Pekingu.
Vukićević je ostvario vreme 1:52.98, a najbrži je bio Stefan Rožentan koji je bio brži za nekih devet sekundi od našeg skijaša.
Drugi trening na programu je u petak, treći u subotu, a takmičenje je počinje u nedelju, u 4.00 po srednjeevropskom vremenu.
Vukićević je posle treninga pričao za zvaničan portal Olimpijskog komiteta Srbije, koji vam mi u nastavku teksta prenosimo.
Marko, danas si imao prvi zvanični trening spusta? Kakvi su utisci sa prvog treninga? Da li si zadovoljan?
Staza je prilično zahtevna, prava olimpijska. Mnogo je teža staza nego na prošlim igrama, zahtevnija, strmija. Nekako ima više terenskih promena i skokova. Ja sam danas hteo da malo upoznam tu stazu, ovo mi je, kao i drugima, bio prvi spust na ovoj stazi u uslovima koji će vladati na trci. Želeo sam da se prilagodim bolje za sledeće dane. Narednih dana ću probati da dodajem brzinu i da dovedem sebe u situaciju da na trci se od starta „gurnem“ maksimalno i da pokažem sve što mogu u trenutku kada je to najvažnije.
Kako si se osećao danas tokom treninga na stazi? Da li postoji bilo kakav problem sa starom povredom noge?
Fizički sam se danas osećao dobro. Noga naravno nije u potpunosti isto kao što je bilo pre povrede, što je i normalno, ali to ne mislim da je to veliki problem. Danas mi je više psihički bilo teško, jer posle dugo vremena sam prvi put ponovo bio u rutini koja vlada na ovako velikim takmičenjima. Od ogleda staze pa do samog treninga, jer ovo zaista teška staza. Uvek je to psihički zahtevno, ali već posle prvog spuštanja je mnogo lakše. Sada se osećam mnogo sigurnije i spreman sam da već sutra na drugom zvaničnom treningu budem bolji. Verujem da će ta nervoza već sutra da nestane.
Već nekoliko dana si u Olimpijskom selu. Kakvi su utisci iz Olimpijskog sela? Ovo su ti treće Igre i u poređenju sa prethodnim izdanjima, kako ti se čini organizacija?
Imao sam prilike da razgovaram sa drugim sportistima i uvek im kažem da za sada izgleda da su ovo najbolje organizovane Igre od svih na kojima sam do sada bio. Zaposleni i volonteri baš znaju šta im je posao i šta treba da rade. Selo je veoma udobno, kvalitetno je napravljeno. Kvalitetnije nego na prethodnim Igrama. Logistika je odlično organizovana. Nemamo potrebe za komplikovanim transportom, obzirom da direktno iz Olimpijskog sela gondola vozi do staza. Sada je malo drugačije i zahtevnije zbog mera protiv Kovid 19 infekcije, ali mi se čini da su se Kinezi odlično snašli i u ovim okolnostima. Ne mogu da zamislim neku drugu zemlju koja bi u ovim okolnostima mogla tako dobro da organizuje Olimpijske igre. Ja sam pozitivno izneneđen i veoma sam zadovoljan. Svi sportisti se mnogo dobro osećaju.
Kako provodiš dane na Olimpijskim igrama?
Prvih dana sam imao aklimatizaciju na vremensku zonu. Nakon dugog putovanja sam imao odmor, ali sada sam već u trenažnom programu. Veoma rano ustajem, već oko pola sedam. Odmah posle doručka idemo na stazu na trening. Nakon treninga se vraćamo na ručak i radimo fizioterapiju oporavka. Popodne je rezervisano za odmor i za popodnevni trening u teretani. Nakon drugog treninga je večera i veoma brzo iza toga idem na spavanje. Nije preterano zanimljivo, ali je neophodno da bismo zadržali takmičarski fokus i da bismo bili što bolji na takmičenju.
Kakva je atmosfera u našem timu?
Atmosfera je super. Mali smo tim, ali smo baš zbog toga uspeli više da se povežemo i usmereni smo jedni da druge. Pohvalio bih i našu šeficu misije i ostale članove našeg tima. Bilo koji problem da imamo, oni odmah nađu rešenje. Koncentrisan sam na svoje treninge i takmičenje, jer znam da će sve drugo biti rešeno i u tom smislu, zaista je vrhunska organizacija.
Prvi put u istoriji Olimpijskih igara: Za pobednike poklon čija izrada traje 50 hiljada sati /video/
Moskovske pande predvidele pobednike na zimskoj Olimpijadi
Kamenje, led i četke – počele Zimske olimpijske igre!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala