- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Situacija u svetu opasna i svakog trenutka može da proključa

© Foto : BelTA / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Situacija u svetu opasna je zbog svoje nepredvidivosti i svakog trenutka može da proključa, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.
„Dobro pamtimo strahote onog rata i danas sa zabrinutošću posmatramo eskalaciju napetosti u svetu. Današnja situacija veoma podseća na kasne 1930-te i početak 1940-ih godina. Ona je opasna zbog svoje nepredvidivosti i može svakom trenutku da proključa“, istakao je Lukašenko, prenosi agencija Belta.
Aktuelna situacija u svetu izazvana je sistemskim uništavanjem međunarodne bezbednosne arhitekture i sve veća militarizacija evropskog regiona, smatra beloruski lider.
„Štaviše, očigledno nam je ko je pokretač ovog procesa“, konstatovao je on.
Prema njegovim rečima, destabilizaciji u svetu doprinosi sve veća primena nelegitimnih sankcija koje uvode neke države.
„Destabilizaciji situacije u svetu doprinosi sve veća primena nelegitimnih sankcija od strane nekih država kao jedne od manifestacija neokolonijalizma prema nepoželjnim zemljama, što neminovno vodi ka sankcionim ratovima“, konstatovao je beloruski lider.
Lukašenko je ranije rekao da ni on ni bilo ko od beloruskih vojnih načelnika ne bi želeo rat. Istovremeno je napomenuo da to ne znači da treba sedeti skrštenih ruku, posebno kada je pred očima primer početka Drugog svetskog rata.

Jačanje granice sa Ukrajinom

Lukašenko je takođe objasnio da je jedan od ciljeva zajedničkih vežbi sa Rusijom potreba za jačanjem granice sa Ukrajinom.
„Ne krijem to (cilj održavanja zajedničkih vežbi). Danas se, nažalost, otvara južni pravac. Od njega se ne može pobeći. Prinuđeni smo da jačamo granicu sa Ukrajinom“, naglasio je predsednik.
Provera snaga Savezne države odvija se u dve etape. U prvoj etapi (do 9. februara) biće preraspoređene i stvorene grupe trupa na teritoriji Belorusije. U drugoj etapi (od 10. do 20. februara) održaće se zajedničke vežbe „Saveznička odlučnost 2022“, u okviru kojih će biti odrađeno suzbijanje i odbijanje spoljne agresije, kao i suprotstavljanje terorizmu i zaštiti interesa Savezne države.

Protesti u zemlji i sankcije

Odnosi Belorusije i zapadnih zemalja pogoršali su se posle predsedničkih izbora održanih 9. Avgusta 2020. godine. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. U zemlji su počeli masovni protesti opozicije koja nije priznala rezultate izbora i koja je smatrala da je pobedila Svetlana Tihanovska.
Beloruske vlasti više puta su izjavljivale da se protesti u zemlji koordiniraju iz inostranstva. Lukašenko je optužio Zapad za direktno mešanje u situaciju u zemlji, isticao da SAD upravljaju neredima, dok Evropljani rade onako kako im SAD naloži.
Evropska unija, Velika Britanija, SAD, Kanada i niz drugih zemalja postepeno su uvodile sankcije beloruskim zvaničnicima, kao i preduzećima, optužujući Minsk za narušavanje izbora i kršenje ljudskih prava. Među zemljama iz kojih se koordiniraju protesti, Lukašenko je naveo Poljsku, Češku, Litvaniju i Ukrajinu. Jedan broj predstavnika beloruske opozicije otišao je u inostranstvo, konkretno u Poljsku, Litvaniju i Ukrajinu odake sprovode svoje aktivnosti.
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
SVET
SAD zapretile Belorusiji odgovorom u slučaju napada na Ukrajinu sa njene teritorije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala