Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Da li je EU kao i SAD za „rešen status Kosova“ - Lajčak nije imao odgovor

© Sputnik / Lola ĐorđevićGabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak
Gabrijel Eskobar i  Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Specijalni izaslanik EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas na konferenciji za medije u Beogradu izbegao da konkretno odgovorio na pitanje novinara da li je i za EU "rešen status Kosova", kao što je za SAD.
Na konstataciju novinarke da je jedna od njegovih izjava bila da se ne razgovara "o statusu Kosova, već o odnosima Srbije i Kosova", što je, po konstataciji novinarke, rečnik albanskih lidera u Prištini, i pitanje da li to znači da je i za EU "rešen status Kosova" i da EU i SAD dele zajedničku viziju Kosova, Lajčak je odgovorio:
"Ja svoje dužnosti ispunjavam prema mandatu koji sam dobio, tu sam da posredujem u dijalogu u cilju postizanja pravno-obavezajućeg sporazuma".
On je pozdravio posvećenost Srbije dijalogu.
"Preneli smo, kako u Beogradu, tako i u Prištini, da sve što je dogovoreno u prošlosti mora biti sprovedeno, a to se odnosi na obe strane", poručio je Lajčak.
Lajčak, koji je ukazao da mu je ovo prva poseta ove godine Beograd, a sedma od kada je na svojoj funkciji, izrazio je uverenje da je zajednička poseta sa predstavnikom SAD prenela značajnu poruku jedinstva, kao i da je pokazatelj podrške Vašingtona dijalogu pod posredovanjem EU.
„SAD i EU imaju dugogodišnju istoriju kada je reč o Balkanu i postizanju opipljivih rezultata. Pozdravaljamo posvećenost Srbije dijalogu, a to su nam ponovili svi sagovornici od predsednika Aleksandra Vučića, preko premijerke Ane Brnabić, do predsednika Skupštine Ivice Dačića“, preneo je Lajčak.
On je kazao da žele da vide brz napredak u normalizaciji odnosa, a tako i u pogledu u sprovođenju prethodnih dogovora.
„Rekli smo da sve što je dogovoreno u prošlosti mora biti sprovedeno, kao i sve što će se dogovoriti, a to se odnosi na obe strane. Želeli bismo da vidimo brz napredak u daljem postizanju pravno obavezujućeg sporazuma“, naglasio je Lajčak.
On je rekao da obe strane u dijalogu znaju tačno šta je njihov spisak obaveza koje nisu ispunjene.
Na pitanje novinara da pojasni svoj izjavu da model ZSO moraju da dogovore Beograd i Priština, s obzirom, na konstataciju novinara, da je taj model već dogovoren Briselskim sporazumom, Lajčak je rekao da sve što je dogovoreno mora da se sprovede.
"To sam rekao u Prištini, to govorim i ovde u Beogradu. Obe strane u dijalogu tačno znaju sta je njihov spisak obaveza koje nisu ispunjene", rekao je Lajčak na konferenciji za medije u Beogradu.
Podsetio je da je dijalog povezan sa evropskom integracijom Srbije i Kosova, konkretnim izgledima za integraciju u EU.
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kojem je ovo prva poseta Beogradu u toj funkciji, rekao je da je smatrao da je važan njegov dolazak ovde sa Miroslavom Lajčakom, što, dodao je, odražava solidarnost i jedinstvo Evropske unije i SAD u uverenju da bi Balkan morao da bude deo evropske zajednice.
“Smatramo da je put da Kosovo i Srbija budu na putu do Evropske unije, uz dijalog uz posredovanje EU”, rekao je Eskobar.
On je dodao da SAD nisu deo dijaloga, ali da će pomoći sve što treba, finansijski i politički.
“Nadamo se da će rezultati razgovora u dijalogu otvoriti ogroman potenicjal koji ovaj region ima za ekonomski razvoj i za veću integrisanost u EU”, rekao je Eskobar.
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
SRBIJA
Eskobar otkrio stav Amerike u vezi sa formiranjem ZSO /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala