- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kina podržava Rusiju po pitanju nedeljivosti bezbednosti

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i šef kineske diplomatije Van Ji
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i šef kineske diplomatije Van Ji - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Kina podržava stav Rusije o nedeljivosti bezbednosti, rekao je šef kineske diplomatije Van Ji tokom sastanka sa ruskim ministrom Sergejem Lavrovom u Pekingu.

„Ruska strana je izvestila kinesku stranu o najnovijim dešavanjima u odnosima između Rusije i SAD i Rusije i NATO-a, ukazavši na nepromenjiv stav o nedeljivosti bezbednosti. Kina razume i podržava taj stav“, navodi se u saopštenju koje je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Takođe je saopšteno da će se Rusija i Kina zajednički suprotstavljati politizaciji sporta.
„Obe strane su se jednoglasno složile da razvijaju olimpijski duh, da se zajednički suprotstave politizaciji sporta i da podržavaju uspešno održavanje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu“, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva.
Rusija i Kina se zalažu za mir i stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu, a takođe istupaju protiv blokovske konfrontacije u regionu, precizirano je u saopštenju.
Ministri su razgovarali i o situaciji u Ukrajini, Avganistanu, na Korejskom poluostrvu, o saradnji u okviru BRIKS-a, kao i o drugim međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.
U saopštenju se ističe da je Kina spremna da nastavi da „produbljuje prijateljstvo i stratešku saradnju sa Rusijom na osnovu sporazuma koje su sklopili lideri dve zemlje, a takođe da brane međunarodnu pravdu za dobrobit naroda obe zemlje i celog sveta“.
Nakon sastanka strane su potpisale dokument o saradnji ministarstava spoljnih poslova dve zemlje.
Zimske Olimpijske igre održaće se u Pekingu od 4. do 20. februara. Otvaranju će prisustvovati i ruski predsednik Vladimir Putin.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
RUSIJA
Lavrov pisao zapadnim kolegama: Stvari tako ne funkcionišu...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala