- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Gorana Raičević: I Crnjanski je jedino cenio ono što je Nikola Milošević pisao o njemu

Miloš Crnjanski - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Gorana Raičević, dobitnica nagrade „Nikola Milošević“ za knjigu „Agon i melanholija – život i delo Miloša Crnjanskog“, podseća da je Crnjanski jedino cenio ono što je Nikola Milošević pisao o njemu.
Knjiga Gorane Raičević „Agon i melanholija – život i delo Miloša Crnjanskog“, u izdanju „Akademske knjige“ iz Novog Sada, ovogodišnji je dobitnik nagrade „Nikola Milošević“, koju dodeljuje Radio Beograd 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije.
Saopštavajući odluku, žiri u sastavu prof. dr Zoran Paunović (predsednik), prof. dr Bogdan Lubardić i prof. dr Zoran Dimić, naglasio je da je u pitanju „monolitna studija koja na celovit i upečatljiv način osvetljava život i delo jednog od naših najvećih pisaca. Čvrsto teorijsko uporište i jasno uspostavljen kontekst stvaralaštva Crnjanskog polazišta su za kritički kompetentno promišljanje književnog opusa Miloša Crnjanskog i uzbudljivu priču o njegovom životu“.

Crnjanski je jedino cenio ono što je Nikola Milošević pisao o njemu

Gorana Raičević, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde na Odseku za srpsku književnost predaje Književnost srpske moderne, Poetiku Miloša Crnjanskog, Poetiku Ive Andrića i Savremene književne teorije, za Sputnjik kaže da joj mnogo znači nagrada „Nikola Milošević“, jer je to jedna od nagrada za humanistiku, ako ne i jedina u Srbiji koja ima težinu pre svega zbog značaja institucije Radio Beograda, „jednog od poslednjih bastiona kulture u našim medijima“.
Bista Nikole Miloševića - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
DRUŠTVO
Na Filološkom fakultetu otkrivena bista profesoru Nikoli Miloševiću

„Nikola Milošević je bio moj profesor, imala sam tu sreću da ga slušam. O tome da je Crnjanski jedino cenio ono što je Nikola Milošević pisao o njemu, već je poznata stvar, tako da su se u toj nagradi udružile dve stvari, a treća bi bila suma svih nagrađenih dobitnika pre mene. Imamo odlične filozofe, teoretičare, to je nešto što ova nagrada priznaje i za mene je to velika čast“, ističe Gorana Raičević.

Nijanse su presudile

Podseća da je jedan od dobitnika bio i njen kolega Milo Lompar, sada i predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog, koji je nasledio Nikolu Miloševića i koji je takođe veliki stručnjak za Crnjanskog. Prošlogodišnji laureat je Novica Milić, takođe autor „Akademske knjige“.

„Moram da pomenem i mog izdavača ’Akademsku knjigu‘, koja je posebno profilisana upravo za izdavanje dela iz teorije književnosti, filozofije, humanistike uopšte. Tako da su se neke stvari okupile, neki ljudi su se okupili u toj nagradi, a žiri koji je uvek bio sastavljen od eminentnih naučnika, profesora, stručnjaka, ovoj nagradi daje dodatni značaj i težinu. I nagrađeni, a i oni nenagrađeni mislim da su počastvovani što su ušli u izbor za ovu nagradu. Odajem priznanje i mojim kolegama, čitala sam njihove knjige i verujem da su ovde nijanse presudile“, smatra Gorana Raičević.

© Foto : Aleksandar LukićMihajlo Marković i Nikola Milošević u bronzi.
Mihajlo Marković i Nikola Milošević u bronzi.  - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Mihajlo Marković i Nikola Milošević u bronzi.
Žiri je u najuži izbor za ovogodišnju nagradu uvrstio i naslove „Enciklopedizam i teorija romana“ Predraga Petrovića, u izdanju „Čigoja štampe“ i „Empedokle –o ustrojstvu sveta i ljudskoj sudbini“ Sandre Šćepanović, u izdanju „Akademske knjige“.

Podsticaj za nova tumačenja Crnjanskog

Dobitnica nagrade „Nikola Milošević“ uverena je da i posle svega što je napisano o Crnjanskom, ostaje prostor za nova iščitavanja i proučavanja dela velikog pisca.

„To je ono što je najlepše u književnosti, da nikada nije izrečena poslednja reč i uvek govorim mojim studentima da će oni videti i Crnjanskog i druge naše pisce i njihova dela iz svoje perspektive i da će svako od njih imati potrebu da napiše nešto iz svog ugla. I posle pisanja ove knjige svaki dan nešto novo saznajem i mogu da stavljam papiriće u tu knjigu šta bi još moglo da se unese u nju i da se dopuni. Nikada nema kraja istraživanjima i bilo bi lepo da je ta knjiga podsticaj mojim mlađim kolegama da nastave u tom pravcu“, zaključila je Gorana Raičević.

Gorana Raičević je 20. dobitnik nagrade „Nikola Milošević“. Priznanje će joj biti uručeno u sredu, 9. februara u Klubu Radio-televizije Srbije, na svečanosti na kojoj će Radio Beograd 2 obeležiti 64 godine postojanja.
Miloš Crnjanski - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Miloš Crnjanski: Sudbinski antikomunista, uvređeni Jugosloven na srpskom stanovištu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala