- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Erdogan u Kijevu: Proširuje se proizvodnja „bajraktara“ u Ukrajini i ukida se carina na robu

© REUTERS / Murat Kula/Presidential Press OfficePredsednici Ukrajine i Turske Vladimir Zelenski i Redžep Tajip Erdogan, 2019. godina
Predsednici Ukrajine i Turske Vladimir Zelenski i Redžep Tajip Erdogan, 2019. godina - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Ukrajina i Turska potpisale su sporazum kojim se proširuje proizvodnja bespilotnih letelica „bajraktar“ u Ukrajini, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nakon sastanka sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom koji je sa delegacijom doputovao u posetu Kijevu.

„Danas smo posebnu pažnju posvetili saradnji u vazduhoplovnoj i odbrambenoj industriji. To je jedan od pokretača našeg strateškog partnerstva. Naš cilj je realizacija konkretnih projekata za otvaranje zajedničkih preduzeća, razmenu iskustava, razmenu tehnologija. Danas je potpisan sporazum koji će značajno proširiti proizvodnju bespilotnih letelica kompanije 'Bajraktar' u Ukrajini. To su nove tehnologije, nova radna mesta, povećanje odbrambenih sposobnosti Ukrajine“, rekao je Zelenski na zajedničkom brifingu sa Erdoganom.

Sporazum o slobodnoj trgovini

Turska i Ukrajina zaključile su sporazum o stvaranju zone slobodne trgovine između dve zemlje. Sporazum je potpisan nakon sastanka predsednika Erdogana i Zelenskog.

Ključna tačka sporazuma – Turska ukida carinu za 10.337 robnih artikala, što je 95 odsto od ukupnog broja proizvoda koje Ukrajina izvozi.

Ranije je ukrajinska Vlada odobrila nacrt trgovinskog sporazuma. U obrazloženju se navodi da će sporazum o slobodnoj trgovini doprineti intenziviranju trgovine između dve zemlje, rastu izvoza, otvaranju novih radnih mesta, transferu tehnologija i razmeni iskustava.

Poziv Putinu i Zelenskom u Ankaru

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom ponovo izrazi spremnost Ankare da bude domaćin sastanka lidera Rusije i Ukrajine.
„Ponovo izražavam spremnost Turske da ugosti lidere Rusije i Ukrajine“, istakao je Erdogan.
Bilateralni sastanak Zelenskog i Erdogana u Kijevu trajao je tri sata i 10 minuta, prenela je televizija „A haber“.
Portparol turskog lidera Ibrahim Kalin ranije je rekao da je Erdogan pozvao predsednike Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog da razgovaraju i reše nesuglasice. Kako je rekao šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu, Turska je spremna da bude domaćin sastanka u „minskom“ formatu.
Podsetimo, krajem decembra je saopšteno da je Ukrajina pokrenula proizvodnju turskih udarnih bespilotnih letelica „bajraktar TB2“.
Bespilotna letelica Bajraktar  - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Ukrajina pokrenula proizvodnju turskih udarnih dronova „bajraktar“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala