- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dragoljubu u čast: Koncert posvećen čuvenom bubnjaru

© Wikipedia / Medija centar BeogradDragoljub Đuričić
Dragoljub Đuričić - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Koncert u čast čuvenog bubnjara Dragoljuba Đurića biće održan 24. februara u Ateljeu 212. Na koncertu će učestvovati brojni muzičari, njegove kolege i saradnici, potvrdio je za Sputnjik muzičar Dejan Cukić.
„Dragoljub je pravio svoje čuvene performanse u Ateljeu 212 tako da smo došli na ideju da mu mi drugari, bivši saradnici i Atelje 212 svi zajedno odamo počast“, kaže Dejan Cukić za Sputnjik.
Pored njega na koncertu bi trebalo da učestvuju „Ju grupa“, Vlatko Stefanovski, grupa „Kerber“ i „Dragoljubovi bubnjari“, kojima će se pridružiti i glumci sa kojima je Đuričić sarađivao.
Događaj je humanitarnog karaktera, a planirano je da celokupan prihod ide za kupovinu odgovarajućeg tehničkog pomagala za jednu od zdravstvenih ustanova za decu.
Dragoljub Đuričić bio je najbolji slikar među rokerima, nosilac mnogobrojnih priznanja za muziku, a prema sopstvenom priznanju, najponosnijim ga je činilo to što ga na ulici sreću ljudi koji ga poštuju kao i „to što se nikada nije odvojio od gomile koja se zove i čini narod“.
O bubnjevima koji su ga proslavili, kao i on njih, govorio je da su apsolutni pokretač koji je bespravno na sceni pozadi:
„Bubanj je totalni fundament, jer kada u bendu imate dobrog bubnjara onda je i orkestar dobar. Nema dobrog orkestra bez dobrog bubnjara.“
Đuričić je učestvovao na snimanju oko sedamdeset albuma, a svirao je čak na više od šest hiljada koncerata. Uvršen je među trideset najboljih bubnjara na svetu, sa impresivnom muzičkom biografijom koju čini saradnja sa gotovo svim velikim zvezdama naše muzike – od „Ju grupe“ i Zdravka Čolića, do rada sa Vlatkom Stefanovskim i grupom „Leb i Sol“, „Mama koko“ i Dadom Topićem, Bregovićem, Balaševićem.
Preminuo je 15. marta 2021. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala