- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova ismejala Liz Tras: Britanska ministarka treba da poradi na geografiji

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ponovo je ismejala nivo obrazovanja britanske šefice diplomatije Liz Tras, rekavši da britanska ministarka treba da poradi na geografiji.
Zaharova je na svom kanalu na Telegramu i Fejsbuku napisala da se „pre neki dan britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras udaljila od teme ‘mongolske i tatarske invazije na Ukrajinu' i koncentrisala na ‘rusku agresiju’ protiv ove zemlje“.
Zaharova je citirala britansku ministarku koja je u intervjuu za „Bi-Bi-Si“ govorila o „obuzdavanju Rusije“.
„Ovde u Velikoj Britaniji nameravamo da donesemo nove zakone kako bismo mogli da ‘pogađamo ciljeve’ – one koji su ključni za nastavak postojanja ruskog režima... Takođe nastavljamo da snabdevamo i pružamo dodatnu podršku našim baltičkim saveznicima preko Crnog mora, a takođe isporučujemo Ukrajincima odbrambeno naoružanje“, citirala je Zaharova.
Portparolka je na ovo odgovorila: „Gospođo Tras, vaše znanje iz oblasti istorije nije ništa u poređenju sa vašim znanjem iz geografije. Da bi se ‘zaštitio Baltik’, potrebno je ići ne preko Crnog mora, već preko Baltičkog. BALTičke zemlje se tako i zovu (i na engleskom – Baltic States) jer se nalaze upravo na obali ovog mora. A ne Crnog“, istakla je Zaharova.
Prema njenim rečima, „NATO na Baltiku se (gospođo Tras, za svaki slučaj: Britanija je u NATO-u, a Baltik nije samo kompanija za pravljenje piva), osim tri baltičke članice, nalaze i Poljska, Nemačka i Danska“.
Zaharova je napomenula da je „strašno i zamisliti kako se šefica britanskog Forin ofisa prebacuje iz tenka na nosač aviona kako bi spasila Balte sa Crnog mora: šunjajući se kroz Keltsko more do Sredozemnog, koristeći Bosfor, a zatim kroz Kerčki moreuz pokušava neprimetno da uđe u Volgo-Baltički kanal? I onda do Baltičkog mora“.
„Glavno je da kijevski saveznici ne nastave da pričaju kako Krimski most ne postoji, jer su Rusi sve izmislili i nemoguće ga je izgraditi“, dodala je ona.
Kako je navela „britanska diplomatija uvek ima u rezervi put do Baltičkog mora od Crnog mora preko Severnog ledenog okeana. Sve više se nameće pitanje: gde se gospođa Tras školovala i kako je vršila funkciju na nekoliko ministarskih mesta sa takvim obrazovanjem?“, napisala je portparolka ruskog Ministarstva.
„Ako nekoga i treba spasiti od nečega, onda je svet od gluposti i neznanja anglosaksonskih političara. Šefica Forin ofisa mora da poradi na geografiji. Čak ne ni zbog toga što je to britanska ministarka spoljnih poslova – nije naša stvar po kojim kriterijumima se dele ministarski resori u razvijenim monarhijskim demokratijama. Već zato što je Engleska nekada bila velika pomorska sila, a i do danas je pomorska“, zaključila je Zaharova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala