- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington više ne veruje u „neizbežnu“ invaziju na Ukrajinu

© AP Photo / Susan WalshBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Vlasti Sjedinjenih Američkih Država više ne koriste termin „neizbežan“ kada govore o mogućem „napadu“ na Ukrajinu, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

„Ja sam jednom upotrebila tu reč ('neizbežan'). Mislim da su i drugi nekako pribegli njenom korišćenju, ali smo onda prestali da je upotrebljavamo, jer je slala signal koji mi nismo nameravali da pošaljemo“, istakla je Psaki.

Bela kuća je donela odluku da budu oprezniji sa izjavama nakon što je Ukrajina apelovala da se ne seje panika.
„Rekla bih da smo u većini slučajeva kada je komentarisano to pitanje mi govorili o mogućnosti invazije (na Ukrajinu) u bilo koje vreme. To je istina. Mi i dalje ne znamo da li je doneta takva odluka“, precizirala je ona.

Potvrđena autentičnost dokumenata u španskom listu

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs potvrdio je autentičnost dokumenata koje je objavio španski list „Pais“, a koji sadrže odgovore SAD i NATO-a na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama
„U tim dokumentima nisam video ništa što bi dalo razloga da pretpostavljamo da nisu originalni“, rekao je Prajs.
Takođe je istakao da se SAD nadaju da će nakon odgovora Rusije na američke inicijative u oblasti bezbednosti postojati mogućnost za dalju diplomatsku saradnju.
„Mi smo spremni da nastavimo (dijalog), bez postavljanja bilo kakvih preduslova“, precizirao je Prajs.
Istovremeno je dodao da će SAD nastaviti da preduzimaju mere usmerene na „obuzdavanje“ Moskve sve dok ne vide sa njene strane inicijative koje bi bile usmerene na deeskalaciju krize oko Ukrajine.
Podsetimo, ranije je španski list „Pais“ objavio ceo tekst tajnog odgovora Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama.
Radi se o dva dokumenta na engleskom jeziku: odgovor Alijanse na četiri stranice i odgovor Vašingtona na pet stranica. Tekstovi sadrže odredbe koje su, u ovom ili onom obliku, već iznele zapadne strane na zvaničnom nivou ili su se pojavile u zapadnim medijima pozivajući se na izvore.
U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Zastava Ruske Federacije na ruskoj ambasadi u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
RUSIJA
Rusija upozorava Vašington: Prestanite da huškate „usijane glave“ u Kijevu na provokacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala