- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Španski list objavio tajna dokumenta o bezbednosnim garancijama

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDZastave država-članica NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu
Zastave država-članica NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Španski list „Pais“ objavio je ceo tekst tajnog odgovora Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama.
Radi se o dva dokumenta na engleskom jeziku: odgovor Alijanse na četiri stranice i odgovor Vašingtona na pet stranica. Tekstovi sadrže odredbe koje su, u ovom ili onom obliku, već iznele zapadne strane na zvaničnom nivou ili su se pojavile u zapadnim medijima pozivajući se na izvore.
Iz dokumenata sledi da su SAD spremne da razgovaraju sa Rusijom o međusobnim obavezama o ograničenju razmeštanja ofanzivnih raketnih sistema i snaga u Ukrajini.
Takođe se navodi da su SAD spremne da razmotre mogućnost potpisivanja dokumenta sa Rusijom o bezbednosnim pitanjima od zajedničkog interesa.
SAD i NATO su dalje izjavili da će se uzdržati od raspoređivanja nuklearnog oružja u istočnoj Evropi.
Takođe se navodi da će dalje rusko koncentrisanje vojnih snaga ili agresija na Ukrajinu dovesti do sličnih koraka Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika da „pojačaju svoje odbrambene pozicije“.
Napominje se i da trenutno SAD i NATO, reagujući na dejstva Rusije, deluju „ograničenom“ snagom i „srazmerno“.
„Nastavili smo da se uzdržavamo od dodatnog stalnog raspoređivanja značajnih borbenih snaga, kao i od raspoređivanja nuklearnog oružja u zemljama istočne Evrope“, dodaje se u odgovoru SAD.
Prema dokumentu, SAD su „spremne da razgovaraju o onim pitanjima oko kojih se ne slažemo“ sa Rusijom.
SAD i NATO takođe su predložili Rusiji dijalog o kontroli naoružanja i merama za sprečavanje incidenata u zamenu za deeskalaciju u Ukrajini i povlačenje ruskih trupa i mirovnih snaga sa Krima, Pridnjestrovlja, Južne Osetije i Abhazije.
„Rusija povlači sve trupe sa teritorije Ukrajine (NATO misli na Krim koji smatra ukrajinskom teritorijom), Moldavije (misli se na Pridnjestrovlje), Gruzije (misli se na Južnu Osetiju i Abhaziju), gde se njene trupe nalaze bez saglasnosti rukovodstava ovih zemalja“, ističe se u dokumentu.
Alijansa takođe poziva Rusiju na hitnu deeskalaciju situacije u Ukrajini. Umesto toga, NATO i Sjedinjene Američke Države predlažu početak „smislenog dijaloga“ o kontroli naoružanja, uključujući o raketama, sprečavanju vojnih incidenata i praćenja vojnih vežbi.
SAD su spremne da sa Rusijom razgovaraju o mehanizmu koji će omogućiti da se potvrdi nerazmeštanje krstarećih raketa „Tomahavk“ u Rumuniji i Poljskoj.
„Sjedinjene Američke Države su spremne da u konsultaciji i, gde je potrebno, uz saglasnost saveznika, razgovaraju o mehanizmu transparentnosti za potvrdu odsustva krstarećih raketa ‘Tomahavk’ u objektima za protivraketnu odbranu u Rumuniji i Poljskoj, pod uslovom da Rusija predloži slične mere transparentnosti za dve baze sa kopnenim raketama u Rusiji po izboru SAD“, navodi se u dokumentu.
SAD su spremne da započnu dijalog sa Rusijom o kontroli naoružanja u oblasti raketa srednjeg i kratkog dometa, dodaje se u objavljenom tekstu.
Sjedinjene Američke Države predlažu i da se odmah počne sa razmatranjem sporazuma kojim će se zameniti START 3.
U odgovoru NATO se navodi da Alijansa ne želi konfrontacije sa Rusijom, ali da neće biti kompromisa kada je reč o principijelnim pitanjima.
„NATO ne želi konfrontacije, ali ne možemo i nećemo da ostvarujemo kompromise kada je reč o principima na kojima se zasniva naša Alijansa i bezbednost u Evropi i severnoj Americi“, navodi se u dokumentu koji je objavio „Pais“.
Prema navodima španskog dnevnika, Sjedinjene Američke Države su spremne da razmotre sa Rusijom pitanje nedeljivosti bezbednosti i njegovu interpretaciju.
Takođe, Vašington je spreman da sarađuje sa Rusijom u okviru Saveta Rusija-NATO, ali i dalje ostaje čvrsto pri tome da podržava politiku „otvorenih vrata“ Alijanse.
SAD su izrazile spremnost da se razmotre dodatne mere u cilju sprečavanja incidenata sa Rusijom na moru i u vazduhu, kao i da razumotre mogućnost potpisivanja dokumenta sa Mksokvom o bezbednosnim pitanjima koja su od obostranog interesa.
„Mi (SAD) spremni so da razmotrimo dogovor ili sporazum sa Rusijom po pitanjima bilateralanog karaktera, uključujući pisane i potpisane instrumente kako bi se uklonila naša zabrinutost u oblasti bezbednosti“, navodi list.
SAD su spremne da diskutuju sa Rusijom o merama za jačanje poverenja prilikom održavanja vojnih vežbi u Evropi.
„SAD su spremne da razmotre mere u cilju jačanja poverenja u vezi sa kopnenim vojnim vežbama u Evropi“, navodi se u dokumentu.
Bezbednost u Evropi zahteva da se ponovo uspostave kontakti na liniji Rusija-NATO.
Jedan od zahteva NATO je i da se Rusija uzdrži od testiranja protivsatelitskog naoružanja, a Alijansa predlaže i da ponovo počne sa ispunjavanjem obaveza iz Sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi.
Istovremeno, Putin je juče izjavio da su u odgovoru SAD i NATO-a ignorisane fundamentalne zabrinutosti Rusije.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.
Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Saveta Rusija-NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog saveta OEBS-a.
Sjedinjene Američke Države i NATO u sredu su predali Rusiji odgovore na predloge o bezbednosnim garancijama. Američka strana tražila je da se odredbe odgovora predatog Rusiji ne objavljuju, a Moskva se složila sa ovim zahtevom. Međutim, kako je primetio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, sadržaj američkih predloga uskoro će postati poznat široj javnosti, pošto su o njima razgovarali sa svim saveznicima Vašingtona u NATO-u i Kijevom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala