- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šolc se sprema za Moskvu, a uskoro može doputovati i Makron

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaVideo-konferencija predsednika Rusije i Francuske Vladimira Putina i Emanuela Makrona
Video-konferencija predsednika Rusije i Francuske Vladimira Putina i Emanuela Makrona - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će uskoro posetiti Moskvu i da će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a možda će uskoro doputovati i predsednik Francuske Emanuel Makron.

„Aktivno radim sa svim saveznicima i partnerima u Evropskoj uniji po pitanju Ukrajine, skoro da ne postoji tema kojom se više bavimo. Naravno, razgovarao sam i sa ruskim predsednikom i detaljno pripremamo sve što je neophodno. Otputovaću u SAD 7. februara, a uskoro ću i u Moskvi razgovarati o pitanjima o kojima treba diskutovati“, rekao je on u intervjuu nemačkoj televiziji ZDF.

On je naveo da EU i NATO usaglašavaju politiku i rade na tome kako bi se dobro pripremile buduće odluke. Na pitanje da li je reč o sastanku sa Putinom, Šolc je izjavio da je „planiran i da će se uskoro održati“.
Pored nemačkog kancelara i predsednik Francuske Emanuel Makron nije isključio posetu Moskvi u cilju deeskalacije situacije u Ukrajini i namerava da problem razmotri sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

„Za mene je sada prioritet po ukrajinskom pitanju i dijalogu sa Rusijom - deeskalacija i pronalaženje političkih rešenja koja će omogućiti izlazak iz krize“, izjavio je Makron.

Na pitanje da li će se sastati sa Putinom, predsednik Francuske je rekao da će „to zavisiti od promovisanja naših diskusija u narednim satima“.
U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Obuka ukrajinskih vojnika prema NATO standardima - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
SVET
Raskol među zapadnim saveznicima: Da li će Nemačka i Francuska sprečiti angloamerički rat u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala