- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador Amerikancima: Pre optužbi i lekcija na račun drugog pogledajte se u ogledalo

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Rusije u SAD Anatolij Antonov
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Izjave portparolke Bele kuće Džen Psaki o tome da Rusija navodno koristi hemijsko oružje i da zauzima druge zemlje su lažne i bez osnova, rekao je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.

„Izjave zvanične predstavnice Bele kuće su u osnovi lažne, usmerene na demonizaciju Rusije u očima američke javnosti i međunarodne zajednice. SAD nijednim pouzdanim dokazom nisu potkrepile svoje fantazije, izgrađene direktno na laži, o tome da naša zemlja navodno koristi hemijsko oružje“, naveo je šef ruske diplomatske misije u Americi.

Takođe je podsetio da su Sjedinjene Države i dalje jedina zemlja koja do sada nije ispunila obaveze iz Konvencije o zabrani hemijskog naoružanja i nije likvidirala nacionalne arsenale, dok je Rusija u potpunosti uništila zalihe te vrste oružja, što je priznala i međunarodna zajednica.
„Optužbe na naš račun o ‘zauzimanju’ drugih država takođe nemaju osnova“, rekao je ambasador i dodao da se Rusija pridržava principa nemešanja u stvari drugih zemalja i da striktno poštuje međunarodno pravo, za razliku od SAD čija moderna istorija podseća na hronologiju američkih vojnih operacija u raznim delovima sveta.
„’Krvavi’ eksperimenta Vašingtona u cilju ‘demokratizacije’ nisu doneli ništa drugo osim haosa, nestabilnosti i pogibije ljudi. Jugoslavija, Irak, Libija, Sirija i Avganistan – samo je manji deo država koje su na svojoj koži iskusile agresivnost spoljne politike SAD. Pozivamo kolege da se češće pogledaju u ogledalo pre nego što optuže drugog ili počnu da drže predavanja“, zaključio je ruski diplomata.
Podsetimo, Psaki je na redovnom brifingu za novinare na pitanje zašto se ne može staviti znak jednakosti između onoga što radi Rusija i kako se ponašaju SAD iznela tvrdnje da je Rusija „koristila hemijsko oružje“ i da je u proteklih nekoliko godina „izvršila invazije na čitav niz država“.
Ukrajinska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
RUSIJA
Donjeck: Hemijsko oružje dopremljeno američkim avionima u Ukrajinu u oktobru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala