- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Oči ruske javnosti biće uprte u njih – upoznajte adute Zbornaje komande u Pekingu

© AFP 2023 / HEIKKI SAUKKOMAARuske klizačice – Elizaveza Tutkamiševa, Kamila Valieva i Alena Kostornaja
Ruske klizačice – Elizaveza Tutkamiševa, Kamila Valieva i Alena Kostornaja - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Rusija predstojeće Zimske olimpijske igre u Pekingu dočekaje sa velikim očekivanjima i nadom da će popraviti učinak iz Pjongjanga kada su sportisti ove države doneli svega 17 medalja – dve zlatne, šest srebrnih i devet bronzanih.
Ruski olimpijski komitet očekuje da će biti među pet najboljih u Pekingu, s tim što mnogi misle da ni top 3 nije daleko, s obzirom na adute koje poseduje Rusija.
Poznato je da su pre četiri godine mnogi ruski sportisti, koji su pretendovali na odličja, bili suspendovani od strane MOK-a (Međunarodni olimpijski komitet), te je Rusija zauzela tek 13. mesto, što je bio najgori učinak u istoriji ove države.
Sada je drugačija situacija, Rusija u punom sastavu, a prvi čovek ROK-a Stanislav Pozdnjakov najavio je napad na preko 30 medalja.

Ko su ruske uzdanice?

Umetničko klizanje
Disciplina u kojoj je Rusija gotovo nepobediva, decenijama najdominantnija reprezentacija i sve osim zlata biće neuspeh za ruske klizače i klizačice.
U konkurenciji dama očekuje se da Kamila Valieva, Aleksandra Trusova i Ana Ščerbakova opravdaju uloge favorita, te će se između njih voditi borba za zlato.
Rusija je podjednako dominantna u individualnom i ekipnom klizanju, a najveći protivnici biće im takmičari i takmičarke iz Kine.
Hokej
Hokej je jedan od najzanimiljivijih sportova, ali ni ove godine neće biti najboljih hokejaša sveta, onih koji igraju u NHL-u. To je veliki udarac, ali i pored toga očekuje nas zanimljiv turnir.
Rusi imaju izuzetno jaku ligu i upravo će momci koji igraju u KHL-u predvoditi reprezentaciju u Pekingu.
Rusija brani zlato osvojeno u Pjongjangu, a najveći protivnici biće im Kanada, Amerika, Finska, Nemačka...
Kros-kantri skijanje
Disciplina u kojoj su Rusi dosta očekuju od Aleksandra Bolšunova.
Bolšunov je trenutno drugoplasirani u poretku Svetskog kupa, ispred njega je samo Norvežanin Klaebo koji će mu biti i najveći protivnik u Pekingu.
Pored Bolšunova, od ruskih takmičara za medalju boriće se i Ivan Jakimuškin, Denis Spitsov, Aleksej Červotkin...
Bijatlon
Bijatlon je jedna od najzanimljivijih disciplina na Olimpijskim igrama, a Rusija će u Pekingu nade polagati u Eduarda Latipova i Aleksandera Loginova, i obojica će biti kandidati za zlatnu medalju.
Ipak, konkurencija je žestoka, ove sezone u najboljoj formi su Francuzi Filon Male i Žakelin, tu su i strašni Norvežani Bo, Kristiansen, Laegrid, kao i Šveđanin Samuelson...
Slobodno skijanje
Rusija ima svetskog šampiona u „fristajlu“ Maksima Burova. U sjajnoj je formi, ima četiri pobede ove sezone i glavni je kandidat za zlato.
Snoubording
Rusija ima čudo u ženskoj konkurenciji. Sofija Nadiršina je 2021. godine postala najmlađa šampionka sveta osvojivši zlato sa svega 17 godina.
Trenutno je trećeplasirana u poretku svetskog kupa i boriće se za medalju.
Kod muškaraca dosta će se pitati i 21-godišnji Dmitri Loginov koji već ima tri titule šampiona sveta i spada u vrh favorita za zlato.
Brzo klizanje
Pavel Kuližnjikov glavna je uzdanica Rusije u brzom klizanju. Iako debituje na Olimpijskim igrama, Pavle je svetski šampion, a pre četiri godine MOK mu nije dozvolio da se takmiči u Pjongjangu.
Sekeleton
Aleksandar Tretjakov takođe spada u red sportista kojima je pre četiri godine bilo onemogućeno da se takmiče na Igrama.
Tretjakov je pre osam godina osvojio zlato u Sočiju, jedan je od najboljih u ovom veku i glavni je favorit za vrh.
Srbiju će u Pekingu predstavljati Nevena Ignjatović i Marko Vukićević. Zvaničan početak Igara je četvrtog februara, ali program već kreće danas – drugog februara – kada je na programu karling.
Peskov o mogućim sastancima Putina tokom boravka u Kini: Mere su izuzetno stroge, ništa ne planiramo
Nevena Ignjatović: Nemamo sistem u skijanju i možemo samo da zavidimo komšijama | Miljanov korner
Ignjatovićeva i Vukićević predstavljaju Srbiju u Pekingu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala