- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Preminula Monika Viti: Odlazak ikone italijanske i svetske kinematografije /foto/

© AP Photo / AnonymousMonika Viti
Monika Viti - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Slavna italijanska glumica Monika Viti preminula je danas u 90. godini u Rimu.
Tužnu vest objavio je na molbu njenog životnog partnera Roberta Rusa, bivši gradonačelnik Rima, pisac i režiser Valter Veltroni.
Rođena je kao Marija Luiza Čećiareli u Rimu, 3. novembra 1931. godine i svojevremeno je priznala da je imala tužno detinjstvo.
„Imala sam vrlo stroge roditelje. Moja dva brata su imala moć i slobodu. Ja sam bila nemoćna i povučena“, ispričala je.
Detinjstvo joj je obeležilo život, a u glumački svet ušla je sa 14 godina upravo da bi gurnula u stranu privatne probleme.
„Shvatila sam da mogu da glumim i nastavim da se pretvaram da sam neko drugi, makar malo da nasmejem ljude na pozornici i ekranu“, izjavila je jednom prilikom.
Njena porodica otišla je u Ameriku kada je postala punoletna, a ona je ostala u Italiji gde se školovala na Nacionalnoj akademiji dramske umetnosti u Rimu. Po završetku školovanja uzela je umetničko ime po kojoj će je zapamtiti ceo svet - Monika Viti.
Postala je italijanska i svetska filmska ikona, muza maestra Mikelanđela Antonionija i kasnije partnerka velikog strip glumca Alberta Sordija.
Glumački uzlet počeo je 1957, godine kada je upoznala Antonionija. On ju je te godine pozvao da sinhronizuje svoj glas u njegovom filmu „Krik“. Dok je snimala u studiju, reditelj ju je krišom posmatrao, a zatim je usledio komentar: „Imate divan vrat, možete postati zvezda“
Ubrzo su započeli ljubavnu vezu i snimili jedan od najvećih Mikelanđelovih filmova, „Avantura“ koji je doživeo velike ovacije u Kanu 1960. „Avantura“ je Moniki otvorila vrata u svet - film je proglašen drugim najvećim ostvarenjem sedme umetnosti svih vremena, posle čuvenog „Građanina Kejna“.
© AP Photo / STFMonika Viti i Mikelanđelo Antonioni snimljeni 1967. godine u Kanu
Monika Viti i Mikelanđelo Antonioni snimljeni 1967. godine u Kanu - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Monika Viti i Mikelanđelo Antonioni snimljeni 1967. godine u Kanu
Monika je za osvojila Zlatni globus 1961. u kategoriji najbolje glumice, a onda su usledile nove uloge u Antonionijevim klasicima „Noć“, „Pomračenje“ i „Crvena pustinja“.
Posle deset godina, njih dvoje su se privatno razišli, a ona je nastavila da gradi karijeru i stekla je veliku slavu. Holivud je nije interesovao.

„Shvatila sam da imam talent za komediju kada sam recitovala tragične uloge na način koji je nasmejavao moje kolege na akademiji. Tek sam kasnije shvatila da je to dar“, izjavila je svojevremeno.

Osamdesetih godina prošlog veka odigrala je svoje poslednje filmske uloge i poslednji put sarađivala sa Antonionijem. Posle toga, radila je u pozorištu kao glumica, a bavila se i profesorskim radom.
Osvojila je sedam italijanskih "Zlatnih globusa" za najbolju glumicu, "Zlatni globus" za životno delo i pet nagrada "David i Donatelo" za najbolju glumicu. Godine 1995. osvojila je nagradu "Zlatni lav" za životno delo na Venecijanskom filmskom festivalu.
Godine 1995. udala se za 16 godina mlađeg scenaristu Roberta Rusa koji se brinuo o njoj do kraja. Kada je saznala da boluje od Alchajmerove bolesti povukla se iz javnog života.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala