- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Poznati nobelovac upozorava na krizu na tržištu kriptovaluta

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaInvestitori su stotine milione dolara...
Investitori su stotine milione dolara... - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Ekonomista Pol Krugman, dobitnik Nobelove nagrade, dao je upozorenje za nestabilno tržište kriptovaluta, upoređujući trenutno stanje s krahom hipotekarnih kredita.
Autor niza knjiga, bivši predavač na najprestižnijim američkim univerzitetima poput Prinstona i MIT-a, redovno objavljuje svoje komentare u Njujork tajmsu.
U jednom od poslednjih članaka Krugman piše da „vidi neprijatne paralele“ između kriptovaluta i pada američkog hipotekarnog kreditnog tržišta, što je dovelo do kolapsa američkog stambenog tržišta i pokrenulo globalnu finansijsku krizu 2007-2008, preneo je Telegraf biznis.
Hipotekarna kriza bila je rezultat toga što su banke davale zajmove osobama s niskim prihodima u vreme u kojem su kamatne stope bile niske, a cene kuća rasle.
Nakon što je tržište postalo zasićeno cene su počele da padaju, a istovremeno sve više i više dužnika nije bilo u stanju da izmiri obaveze kredita: delimično zbog rasta kamatne stope i delom zbog manjka prihoda.
S obzirom na preprodaje kredita bankama u celom svetu, kriza se proširila i postala globalna finansijska kriza.
Krugman tvrdi da se investitorima u kriptovalute, na sličan način prodaju finansijski proizvodi bez istinskog razumevanja rizika.
Bitkoin i druge digitalne valute poslednjih dana naglo su pale, a vrednost im se gotovo prepolovila u odnosu na maksimalnu koju su dostizale. Do prošle jeseni tržište kriptovaluta vredelo je ukupno tri hiljade milijardi dolara.
Blokčejn - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
EKONOMIJA
Haos na „kriptotržištu“: Profit se topi pred očima, za nedelju dana zbrisano 500 milijardi dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala