- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Partizan pao u paklu Badalone!

© Foto : ABA liga / KK Partizan / Dragana StjepanovićKošarkaši Partizana
Košarkaši Partizana - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Košarkaši Partizana doživeli su četvrti poraz u sezoni Evrokupa, bolji od ekipe Željka Obradovića u španskoj Badaloni bila je ekipa Huventuda rezultatom 92:84, u utakmici koja je obilovala vrelom atmosferom, grubim potezima domaćih i očajnim reakcijama sudija.
Partizan je tim porazom praktično izgubio šanse da bude prvoplasirani u Grupi A – posle 12 odigranih mečeva Huventud ima deset pobeda i dva neuspeha na liderskoj poziciji, a crno-beli su na deobi drugog mesta sa Lokomotivom iz Kubanja, koja je iznenađujuće poražena u Francuskoj od ekipe Levaloa.
Partizan je briljantno otvorio duel, Kuruc je bio fenomenalan sa sedam od prvih devet poena, a zatim je trener Obradović naredio odbranu po celom terenu koja je zbunila domaćina i na kraju dovela do dvocifrene prednosti (20:9) na dva i po minuta do kraja četvrtine.
Sa 11 poena viška Partizan je otišao na pauzu (27:16), a ona se posle velike borbe i rastrčavanja domaćeg tima u drugom kvartalu vratila nakon kontranapada koji je realizovao Zek Ledej za 33:22.
Dve trojke su vratile u igru Huventud, odbrana Partizana je morala da žrtvuje i faulove kako bi sprečila lake poene, ali je do njih ipak došlo posle čega je Birgander smanjio na šest razlike.
Publika u dvorani je skočila na noge pošto je Panteru dosuđen nesportski prekršaj, posle izgubljene lopte, razlika je dodatno smanjena, ali Partizan nije doživeo veću štetu, pre svega zahvaljujući dobrom skoku.
Ali, ne pod svojim obručem!
Birgander je gotovo zakucao na dva i po minuta do kraja poluvremena, smanjio zaostatak na tri poena, a zatim je Ribas lagano poentirao i vratio duel na egal – 38:37.
Minut odmora Obradovića nije urodio plodom, Vilis je pogodio za prednost Huventuda, a potom je trkom od koša do koša podigao razliku, za neverovatnu seriju španske ekipe do koje se došlo, pre svega, frenetičnom odbranom na ivici faula.
Do kraja poluvremena Partizan je uspeo da vrati prednost, od samo pola koša, 42:41.
„Osam izgubljenih lopti u drugoj četvrtini“, apostrofirao je trener Željko Obradović na poluvremenu.
Sjajno je Partizan otvorio drugo poluvreme, trojkom Dangubića, potom i odbranom Smailagića, ali je sve upropastio Madar lošom organizacijom napada koja je kao rezultat donela i treći prekršaj Kuruca.
Kao tačka na lošu sekvencu stigao je i faul Zagorca na šutu za tri poena, ali je srećom Pol pogodio samo jedno slobodno bacanje posle čega je Partizan koševima Ledeja i Madara vratio pet poena prednosti – sve dok Ribas nije ubacio novu trojku, što je praćeno faulom u napadu Smailagića.
Partizan jeste sačuvao prednost u prvi mah, ali je zatim zaboravio Vilisa na liniji za tri poena, potom i Basasa i Huventud je stigao na 53:49.
Ledej, koji nijednom nije otišao na klupu, utišao je publiku zakucavanjem, na ulasku u drugu polovinu treće deonice Partizan je već ispunio bonus dok rival nije napravio nijedan prekršaj.
Faul i tehnička greška za Ledeja nisu bili dovoljno dobar razlog da Obradović odluči da odmori igrača koji nije propustio ni sekund utakmice, usledili su žestoki protesti crno-belih košarkaša, najpre zbog nedosuđenog namernog prekršaja, a potom i zbog navodne „mrtve lopte“, iako je ona bila u rukama Mura.
Tehnička je svirana i na drugoj strani – Ledej je ponovo bljesnuo i pogodio tri poena, smanjio razliku na pet, ali je loša vest bila da je Kuruc napravio četvrti prekršaj i to za slobodna bacanja.
Deset poena razlike Huventud je stekao na minut do kraja treće deonice, a potom je došlo do sukoba na terenu jer su igrači španskog tima prešli sve granice, a sudije to nisu želele da sankcionišu.
Pauza je trajala minutima, sudije su razgovarale sa trenerima i objašnjavale situaciju i zatim dosudile nesportske greške Dangubiću i Busketsu, a tehničke su dobili Ledej i Vives.
Preduga treća deonica je završena prekršajem nad Panterom u šutu za tri poena, ali su sudije poništile odluku i rezultat je pred poslednji kvartal bio 69:59 za domaću ekipu.
Nastavljeno je u istom ritmu, domaći su tukli, pogađali, Partizan je pokušavao da sustigne razliku, smanjio je na sedam poena posle tri minuta igre, ali je Pol trojkom vratio stvari na staro.
Novom trojkom Huventud je otišao na 13 poena razlike, što je bio poslednji znak da Obradović reaguje – i desila se promena, dve trojke su vratile Partizan u život, ali je Vives sa dve trojke gotovo stavio tačku na duel, na tri minuta do kraja Španci su imali 12 poena viška.
Na 15 razlike podigao je Ventura, što je značilo i definitivan kraj nada Partizana u veliki preokret.
Najefikasniji u ekipi Partizana bio je Kevin Panter sa 19 poena, Matijas Lesor je dodao 18, a Zek Ledej 15, a na drugoj strani Derek Vilis je imao 19, Pau Ribas 15, a Brendon Pol 13.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala