- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Lički medved“: Projekat u Hrvatskoj od pola milijarde evra kod nekadašnjih srpskih sela

© Wikipedia / Špajdelj/Javno vlasništvoSelo Dabar u Hrvatskoj, u nekadašnjoj Republici Srpskoj Krajini
Selo Dabar u Hrvatskoj, u nekadašnjoj Republici Srpskoj Krajini - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
U Hrvatskoj se priprema projekat vredan pola milijarde evra pod nazivom „Lički medved“, koji će biti izgrađen između dva sela koja su nekada imala srpsku većinu, Dabra i Ličke Jesenice. Radi se o vetroelektrani koju nameravaju da grade holandska i nemačka kompanija, a biće najveća u Hrvatskoj.
Javnost u Hrvatskoj saznala je za ovaj projekat tek 1. februara, kada predsednik te države Zoran Milanović održao sastanak s predstavnicima holandske kompanije „Grin trast“, direktorom Jeroenom Berkampsom, projekt-menadžerom Jorikom Mesinkom i menadžerom za Hrvatsku Goranom Trškom, koji rade na realizaciji ovog projekta. Planirani kapacitet vetroelektrane je 425 megavata a planirana godišnja proizvodnja jedan teravat-sat, prenosi „Jutarnji list“.

„Osim što će doneti nova radna mesta, vetroelektrana „Lički medved“ planira i da direktno pomaže lokalne održive projekte i inicijative“, kazali su predstavnici „Grin trasta“ i pojasnili kako planiraju da osnuju fond koji će s iznosom od 200.000 evra godišnje podržavati lokalne održive projekte koji imaju za cilj poboljšanje poboljšanje privrednih, društvenih i ekoloških uslova života.

Istakli su kako će gradnja vetroelektrane doneti poboljšanje infrastrukture na području Otočca i okolnih mesta, s obzirom na to da će za realizaciju projekta biti potrebno izgraditi 25 kilometara puta, te investirati u gradnju nove visokonaponske mreže, što su i predstavili predsedniku Milanoviću.
Gradonačelnik Otočca Goran Bukovac rekao je da će za realizaciju tog projekta biti potrebno bar pet godina, a da investitori na njemu rade u Hrvatskoj već nekoliko godina.
„Još uvek rade na prikupljanju potrebnih dokumenata za građevinsku dozvolu, što je kod nas dugotrajno i frustrirajuće. Mi pripremamo promenu Prostornog plana, na čemu ćemo raditi čitavu ovu godinu. Plan je da se dokumentacija sredi u sledeće tri godine, a onda naredne dve sledi izvođenje radova“, kaže Bukovac.
Renta, odnosno naknada za koncesiju koju bi Otočac dobijao od rada devedesetak vetroelektrana iznosila bi godišnje više od 150 miliona evra.
Vetropark bi bio smešten na potezu sela Dabar - Lička Jesenica, na tamošnjim brdima, nekih 20 kilometara od Otočca, kojemu administrativno pripada.
Radi se o prilično pustom kraju koji je demografski devastiran prošlih godina, navodi Jutarnji.
Prema podacima sa popisa u Hrvatskoj, u oba sela Srbi su bili većina 1991. godine. U Ličkoj Jesenici je na popisu 1991. živelo 98,42 odsto Srba, a u Dabru 58,22 odsto.
Investitori kažu da će napraviti „jedinstven vetropark u jedinstvenom planinskom krajoliku iz obnovljivih izvora, uz istovremenu zaštitu prirode i divljih životinja“.
„Grin trast“ je međunarodna konsultantska firma za održivu energiju sa sedištem u Holandiji, a u Hrvatskoj je aktivna od 2017. godine. Nemački proizvođač vetroagregata „Enerkon“ tim poslom se bavi od 1984. godine.
Karta Republike Srpske Krajine i Plana Z-4 - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
REGION
Krajina je ideja koja je ispunila istorijsku misiju
Potopljeni manastir Dragović - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
DRUŠTVO
Iz jezera u Hrvatskoj izronile zidine starog srpskog pravoslavnog manastira
Solarni paneli i vetrenjače - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
EKONOMIJA
Energetska kriza otkrila šta stoji iza brige za čoveka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala