- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Ne može se isključiti da bi Ukrajina mogla da napadne Rusiju

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaKremlj, Moskva
Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Imajući u vidu nacionalističku atmosferu u Kijevu ne može se isključiti mogućnost da Ukrajina u budućnosti pokuša silom da vrati ruski Krim, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Peskov se osvrnuo na jučerašnju izjavu predsednika Rusije u vezi sa garancijama bezbednosti koje je Moskva tražila od Zapada, ističući sledeće aspekte: da je Alijansa prevarila Rusiju kada je rekla da se neće dalje širiti a širila se, da teza o politici „otvorenih vrata“ ne postoji, kao i da Ukrajina može da napadne Rusiju.
On je ukazao da se strategija nacionalne bezbednosti Ukrajine direktno odnosi na vraćanje teritorija silom.

„Hipotetički bismo u budućnosti, bliskoj ili dalekoj, mogli da se suočimo s tim da Ukrajina, kao član NATO, može da napadne Rusiju. Imajući u vidu nacionalistički nastrojene elemente, i to na samom vrhu, u rukovodstvu, a ne samo među nekim marginalnim strukturama, takva mogućnost se ne može isključiti. Tada ćemo se suočiti s pretnjom rata između Rusije i NATO“, rekao je Peskov.

Takođe, još jednom je pozvao SAD da odustanu od provokacija i dizanja tenzija u Evropi.
Podsetimo, Krim je ušao u sastav Rusije nakon referenduma o poluostrvu 2014. godine koji je održan nakon državnog prevrata u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.
Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji.
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je to pitanje zatvoreno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala