Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eskobar otkrio stav Amerike u vezi sa formiranjem ZSO /video/

© Foto : Skrinšot/Jutjub/Kosovo onlajnSpecijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da SAD neće nametati stav o Zajednici srpskih opština, ali i naveo da ne bi trebalo da postoji model koji ugrožava suverenitet takozvanog Kosova, prenosi Reporteri.
"Naš stav u vezi sa osnivanjem ZSO je da ne bi trebalo da postoje modeli koji ugrožavaju suverenitet Kosova. Stav SAD nije da nameće bilo šta obema stranama, ali mi možemo pomoći", rekao je Eskobar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
Eskobar je rekao da SAD nisu deo dijaloga ili pregovora, ali da preliminarni dogovori moraju da se sprovedu.
"Nismo išli sa pisanim predlozima niti želimo bilo šta da namećemo, ali dve zemlje moraju da imaju jasne vizije. Radićemo u okviru procesa dijaloga", rekao je Eskobar, a preneo portal Kosovo onlajn.

Lajčak: Kosovo i Srbija treba da ostave prošlost iza sebe i normalizuju odnose

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je da EU i SAD imaju blisku saradnju i da je zajednička poseta dokaz tome, prenosi Koha.
Lajčak je na konferenciji za medije istakao da obe strane žele da Beograd i Priština ostave prošlost iza sebe i normalizuju odnose.
"Dijalog vidimo kao ključni prioritet na Zapadnom Balkanu i verujemo da će normalizacija odnosa ne samo rešiti nerešena pitanja, već će doprineti stabilnosti u regionu, ali će doneti i koristi građanima. To će otvarati radna mesta, razvijaće privredu", rekao je Lajčak.
Prema njegovim rečima, dvodnevna poseta Kosovu je bila veoma produktivna.
"Jasno smo stavili do znanja da poštujemo kosovske principe u dijalogu. Takođe smo rekli da očekujemo brži napredak u dijalogu prošle godine, ali se nadamo da će tako biti i ove godine", naveo je Lajčak i dodao da postoje svi elementi da se dijalog ubrza.
Prema njegovim rečima, dijalog nije pitanje Vlade, već je od vitalnog značaja za Kosovo. Lajčak je rekao da i civilno društvo može da igra veoma važnu ulogu u tome.
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
SRBIJA
Amerika spremna prinudom da natera Prištinu na najvažniju obavezu ili je u igri nova podvala
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala