- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bela kuća: Ne treba poistovećivati Rusiju i SAD, odgovornost za deeskalaciju na Moskvi

© REUTERS / EVELYN HOCKSTEINBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Ne može poistovećivati način kako se Rusija ponaša na svetskoj sceni sa načinom na koji se ponašaju Sjedinjene Američke Države, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.
Na pitanje da li Vašington smatra da je izlaz iz nastale situacije oko Ukrajine uzajamna deeskalacija, Psaki je odgovorila:

„U kom smislu je deeskalacija? Šta podrazumevate pod uzajamnom deeskalacijom? Mi (SAD) radimo sa zemljama NATO-a da bi se one u ovom trenutku osećale bezbedno. NATO je odbrambeni savez. To nije ista stvar. Mislim da treba biti oprezan kada se poistovećuju“, istakla je portparolka.

Psakijeva je takođe povukla analogiju koju je ranije upotrebio američki državni sekretar Entoni Blinken, upoređujući Rusiju sa lisicom, a Ukrajinu sa kokoškama.
„Državni sekretar Blinken je već pravio slične analogije: kada lisica viče sa krova kokošinjca da se plaši kokošaka, a to je, u suštini, ono što oni rade, onda se o tom strahu ne može govoriti kao o konstataciji činjenice. Mi znamo ko je u tom slučaju lisica. Videli smo dovlačenje snaga na granicu (sa Ukrajinom), videli smo da su poslali trupe u Belorusiju, na drugu granicu“, objasnila je ona.
Portparolka je takođe napomenula da Sjedinjene Američke Države nameravaju da nastave da brane stav da je na samom Severnoatlantskom paktu da odluči ko može da mu se pridruži.
„Važno je da vrata diplomatiji (sa Rusijom) ostanu otvorena. Ali to ne znači da se mi nećemo zalagati za sopstvene vrednosti, koje uključuju našu veru i veru zemalja NATO-a da je odluka ko može da uđe u NATO na članicama NATO-a, da vrata za to treba da budu otvorena“, odgovorila je portparolka upitana kako tačno Vašington vidi dalji razvoj dijaloga sa Moskvom, s obzirom na to da su Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici faktički već odbacili ključne zahteve Rusije.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
RUSIJA
Patrušev: Rusija ne predstavlja pretnju Ukrajini i ne želi rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala