- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Mediji: Amerika šalje dodatne snage u Istočnu Evropu

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKIVojna vežba „Branilac Evrope 2020“
Vojna vežba „Branilac Evrope 2020“ - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden odobrio je slanje nekoliko hiljada američkih vojnika u Evropu, a očekuje se da prebacivanje trupa počne „u narednim danima“, javlja televizija „Si-En-En“, pozivajući se neimenovane američke zvaničnike.

Kako su saopštili izvori televizije, 2.000 američkih vojnika biće raspoređeno u Poljskoj, a još „nekoliko hiljada“ na jugoistočnom krilu NATO-a, uključujući Rumuniju. Očekuje se da će Pentagon uskoro zvanično saopštiti da prebacuje dodatne snage u Evropu.

Sa druge strane, list „Vol strit džurnal“ navodi da će SAD iz Nemačke prebaciti u Rumuniju oko 1.000 vojnika u cilju jačanja istočnog krila NATO-a.
Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, list piše da je „Pentagon naložio da još nekoliko hiljada vojnika bude u pripravnosti za raspoređivanje (u Evropi) pored 8.500 vojnika koji su dobili takvo naređenje prošle sedmice“.
Ranije je portparol Pentagona Džon Kirbi saopštio da su SAD spremne da pošalju u Evropu 8.500 vojnika, ali da još nije doneta konačna odluka. Kirbi je precizirao da SAD ne planiraju da raspoređuju svoje trupe u Evropi van teritorija zemalja koje su saveznici u okviru NATO-a.
Podsetimo, Bajden je 29. januara upozorio da će u bliskoj budućnosti poslati dodatne snage na teritoriju zemalja NATO-a u Istočnoj Evropi.
Američki mediji u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije na granici sa Ukrajinom. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da Rusija premešta trupe u okviru svoje teritorije i po svom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikoga ne ugrožava i nikoga ne treba da brine.
Američki vojnici na vojnoj vežbi u centralnoj Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
SVET
Pentagon otkrio ko čini „okosnicu“ američkih snaga za prebacivanje u Evropu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala