- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Velika Britanija se vojno vraća u BiH

CC0 / Pixabay / Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina  - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Vlada Ujedinjenog Kraljevstva razmatra načine na koje može ponovo pojačati vojni angažman u BiH, potvrđeno je banjalučkim Nezavisnim novinama u Ambasadi te zemlje u BiH.
"Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje snažno posvećeno sigurnosti i stabilnosti BiH i celog zapadnog Balkana. Iako nemamo planove za povećanje prisustva u pogledu učešća u mirovnoj operaciji, sagledavamo načine da pojačamo naš vojni angažman u BiH, uključujući bilateralno i putem Glavnog štaba NATO-a u Sarajevu", naveli su iz Ambasade.
Iz ovog odgovora se, pišu Nezavisne, može zaključiti da se vojnici te zemlje ne bi vraćali u EUFOR, iz kojeg su izašli kada je stupio na snagu sporazum o odnosima s EU nakon njenog izlaska iz tog bloka, nego da bi njihov vojni angažman mogao biti realizovan putem NATO-a ili uz sporazum između UK i BiH.
Nezavisne podsećaju da su ovih dana dobili nezvaničnu informaciju da će NATO povećati svoje trupe u BiH za vreme održavanja izbora.
Međutim, kažu, da je ovo postala uobičajena praksa, s obzirom na to da NATO uvek pred izbore u BiH pošalje dodatne vojnike.
Da li bi eventualni britanski angažman bio u sklopu ovih aranžmana ili nešto novo - zasad nije poznato, piše banjalučki dnevnik.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala