- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta stoji iza spekulacije da Krivokapić podnosi ostavku

© Tanjug / AP/Lisa LeutnerZdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Pred odlučujuće događaje u Skupštini Crne Gore kada će se 3. i 4 februara raspravljati o smjeni potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, skraćenju mandata Skupštini Crne Gore i inicijativi o nepovjerenju vladi Zdravka Krivokapića, čuju se i pozivi da crnogorski premijer treba da podnese ostavku, ali i glasine da je tako nešto moguće.
Profesor Savo Marković je, međutim, izričit da Krivokapić nipošto ne treba da podnese ostavku, već da treba da se u Skupštini jasno vidi ko sa kim sarađuje.
„Premijer ne treba da podnese ostavku, već da svoj stav jasno izrazi u Skupštini Crne Gore na sjednici 4. februara. To bi bilo najdemokratskije i najelegantnije. Kad se izanalizira odakle dolazi ta priča da Krivokapić treba da podnese ostavku, jasno je da to radi URA ili ljudi kojima su bliski politički stavovi URA. Ako bi Krivokapić, ne daj Bože, podnio ostavku, onda bi URA, kako se to kaže, izvršila oceubistvo na dozvoljen i legalan način. To ne treba dozvoliti, već treba istjerati svakog iz grma, da se vidi ko sa kim sarađuje. Dakle, oni mogu Krivokapića smijeniti samo sa DPS-om“, kaže profesor Marković za Sputnjik.
On dodaje da bi takvim javnim glasanjem za smjenu Krivokapića i pad njegove vlade URA potpisala svoj politički pad i da na narednim izborima, po njemu, ne bi imala ni cenzus.
„Dakle, Krivokapić ne treba da podnese ostavku, ne treba da sluša one koje je on doveo u vladu, jer Dritan ne bi nikad bio potpredsjednik da ga Krivokapić nije predložio“, kaže Marković.
Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore profesor dr Branislav Radulović u intervjuu za „Dan“ iznosi mišljenje da su pred poslanicima Skupštine Crne Gore samo dvije opcije — skraćenje mandata parlamentu ili izbor manjinske vlade.

„Što se samog premijera tiče, u trenutku kada je sa 41 glasom podrške u Skupštini došao u poziciju da ga podržava nešto oko 10 odsto ukupnog broja poslanika, on ima dvije opcije. Prva je da istrajava ne tezi o ’najboljoj vladi u istoriji‘ i da tu tezu brani u Skupštini vjerujući da će dobiti potrebnu većinu. Druga je da, kao što bi to uradio svaki predsjednik vlade u zemljama zapadne demokratije, shodno članu 105 Ustava, podnese ostavku. Bio bi to častan potez, čime bi i sebe i članove svog kabineta poštedio vrlo neprijatne rasprave o povjerenju u Skupštini. Tim činom bi, makar simbolično, pomogao da se ubrzaju politički procesi i da se težište odlučivanja prenese na Skupštinu, koja bi se vrlo brzo morala opredijeliti za jednu od dvije naprijed navedene opcije — izbori ili nova vlada“, kazao je Radulović.

Premijer Zdravko Krivokapić zakazao je za sjutra sjednicu vlade, potvrđeno je Sputnjiku iz njegovog kabineta.
Ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović na današnjoj konferenciji za medije potvrdio je da je sjednica vlade zakazana za sjutra, ali je rekao da ne zna da li će premijer Zdravko Krivokapić podnijeti ostavku.
Pojedini lideri parlamentarne većine juče su u neformalnim razgovorima tvrdili da imaju signale da bi se kriza mogla riješiti na način tako što bi Krivokapić podnio ostavku, ali da ne mogu tvrditi da će se to i desiti.
Potpredsjednik vlade Crne Gore i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović izjavio je prije dva dana da ne isključuje mogućnost da premijer Zdravko Krivokapić podnese ostavku, ističući da bi to značilo pad vlade.
Zdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
REGION
Koprivica: Inicijativa za rušenje vlade politička korupcija
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
REGION
Krivokapić: Sumnjam da ću ja potpisati Temeljni ugovor
Protest u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
REGION
„Glasove kradu za DPS vladu“: Novi protest u Podgorici /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala