- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Saudijska Arabija otvara tržište za proizvode iz Srbije

CC0 / Pixabay / Zamrznuto meso
Zamrznuto meso - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.
Ministar je naveo da će Srbija na to tržište moći da izvozi goveđe meso, jagnjeće meso, mleko i mlečne proizvode.
"Juče nam je potvrđeno da Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije - goveđe meso, jagnjeće meso, mleko i mlečne proizvode, a potpisali smo i sporazum sa Indonezijom, oni otvaraju prvo za jabuku, za kukuruz, pa idemo dalje na nova tršišta", rekao je Nedimović za RTS.
Nedimović je najavio i da su u toku pregovori sa dva velika investitora za preradu kukuruza - jednim iz Egipta i jednim iz Kine.
"I jedan i drugi se bave preradom kukuruza i proizvodnjom glukoze, nekih sirupa i proizvoda za farmaceutsku industriju. To su finalni premium proizvodi od kukuruza. Njima je ideja da prerađuju oko pola miliona tona kukuruza. To su ozbiljne stvari", istakao je Nedimović.
Kaže da je ministar poljoprivrede Egipta najavio da će u martu doći u Srbiju baš zbog realizacije te investicije.
"To je jako dobro jer više ne moramo da prodajemo sirovinu nego radimo poluproizvod ili finalni proizvod koji je mnogo skuplji. To je cilj poljoprivrede", naveo je Nedimović.
S obzirom da za biljne proizvođače ovih dana kreće đubrenje pšenice i drugih ozimnih useva, Nedimović kaže da su obezbeđene dovoljne količine veštačkog đubriva.
Navodi da su 400.000 tona potrebe veštačkog đubriva Srbije i da su kompletno obezbeđene preko uvoznika.
"Obezbedili smo 400.000 tona veštačkih đubriva i biće potpuno podmireni poljoprivredni proizvođači za pšenicu i kasnije za ostale ratarske kulture", ističe Nedimović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala