00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
17:00
60 min
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:00
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sadrže opasnu supstancu: Kada su jabuke opasne po zdravlje

© Foto : PixabayJabuka
Jabuka - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Jabuke sadrže puno vitamina i korisnih supstanci, ali unos tog voća u velikim količinama može da našteti organizmu zbog cijanida sadržanog u košticama, izjavila je nutricionista Nadežda Capkina.
Prema njenim rečima, jabuke su bogate vitaminima A, C, B1, B2, PP i E, magnezijumom, fosforom, jodom, gvožđem, selenom, kalijumom, kalcijumom i cinkom.
Pomoću jabuka se smanjuje verovatnoća dobijanja raka, pobošljava se pamćenje, jača imunitet i pobošljava elastičnost krvnih sudova, objašnjava lekarka.
Osim toga, zdravlje nervnog sistema se održava pomoću vitamina B (riboflavin, tiamin i vitamin B6).

„Međutim, unos jabuka u velikim količinama može da doprinese oštećenju zubne gleđi i izazove karijes. Cijanid je otrov sadržan u košticama jabuka, stoga ih je bolje jesti bez koštica“, upozorila je Capkina, dodajući da ljudski organizam može da podnese male količine cijanida, ali da preterani unos može biti opasan.

Preporuka nutricioniste je da se ne jede više od dve jabuke srednje veličine dnevno, a prednost je bolje dati zelenom voću.
Zelene jabuke su pogodnije za ljude sa alergijskim reakcijama i one koji vode računa o težini“, dodala je.
Voće i povrće - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
RUSIJA
Kako se zaštititi od prehlade: Ruska doktorka ukazuje na značaj boje voća i povrća
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala