- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski fizičari pronašli tajne prostorije na teritoriji manastira iz 16. veka

© Sputnik / E. KuzinDanilov manastir Svete Trojice
Danilov manastir Svete Trojice - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Ruski fizičari su pomoću jedinstvenih mionskih senzora otkrili dve tajne prostorije na teritoriji muškog Danilovog manastira Svete Trojice u gradu Pereslavlj-Zaleski u Jaroslavskoj oblasti.

Naučnici sa Nacionalnog istraživačkog tehnološkog univerziteta „MISiS“ iz Moskve i sa Fizičkog instituta „Lebedjev“ dešifrovali su podatke sa senzora koji su ranije postavljeni na teritoriji manastira. Za istraživanje je korišćena metoda mionske radiografije, navodi se u saopštenju univerziteta „MISiS“.

Kako je precizirano, naučnici su koristili 22 senzora koji su postavljeni u novembru 2020. godine u podzemnom prostoru između crkava. Mioni su elementarne čestice kosmičkog porekla koje mogu da prodru u tlo na dubinu od dva kilometra.

U podzemnom prostoru između dva hrama pronađene su dve nepoznate prostorije za koje se pretpostavlja da mogu biti drevne kripte ili monaške ćelije. Takođe je na teritoriji manastira pronađen dugačak prolaz koje može biti vazdušni kanal ili tajni prolaz.

Danilov manastir Svete Trojice izgrađen je početkom 16. veka. Početkom 17. veka tokom smutnog vremena manastir je opljačkan. Mnoga dokumenta, uključujući tehničke planove prostorija, nepovratno su izgubljena. Proučavanje manastirskih objekata počelo je u novembru 2020. godine.
Stari grad Pereslavlj-Zaleski osnovao je knez Jurij Dolgoruki 1152. godine. Grad je poznat po spomenicima drevne ruske arhitekture iz perioda od 12. do 17. veka.
Jusupovski dvorac u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Podkast
Dvorac u kome se dogodio jedan od najmisterioznijih zločina s početka 20. veka | Moja Rusija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala