- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Pu, spas za sve nas“ , predstava koja otkriva zašto je ime Diane Budisavljević izbrisano posle rata

© Foto : PromoPu spas za sve nas
Pu spas za sve nas - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Diana Budisavljević, žena koja je život rizikovala kako bi spasila decu sa idejom da posle izgnanstva spoji porodice, sprečena je u ovoj akciji, a njenu kompletnu dokumentaciju nasilno je preuzela OZNA. Koji su uzroci brisanja Dianinog imena i „Akcije“, samo su neka od pitanja koje istražuje monodrama „Pu spas za sve nas“.
„Jasno je zašto su filmovi i priče o Jasenovcu izvor polemika i dan-danas, ali u svemu tome priča o herojstvu Diane Budisavljević ne bi trebalo da ostavlja prostor za dileme“, kaže za Sputnjik Jelena Puzić, rediteljka monodrame „Pu spas za sve nas“ nastale po motivima dnevnika Diane Budisavljević.
Priča o jednoj od najvećih heroina prošlog veka Diani Budisavljević, koja je spasila oko 10 hiljada srpske dece iz logora u NDH, biće izvedena u četvrtak, 3. februara u Istorijskom muzeju Srbije.
„Činjenica da je Diana Budisavljević od smrti u logoru spasila 10 hiljada dece donela joj je titulu velike istorijske ličnosti. Ona je primer čovekoljublja i mislim da sećanja na njen lik i herojski podvig treba da nastave da žive i budu uzor budućim generacijama“, kaže Jelena Puzić, koja i tumači lik Diane u ovoj monodrami.

Jednoj od najvećih humanitarnih radnica prošlog veka

Žena koja je život rizikovala kako bi očuvala identitet srpskog naroda na teritoriji NDH i spasavala decu sa idejom da posle izgnanstva spoji porodice, sprečena je u ovoj akciji, a njenu kompletnu dokumentaciju nasilno je preuzela OZNA.
© Foto : PromoČetvrtak, 3. februar od 19 časova. Rezervacije na telefon 064/ 858 - 1296
Četvrtak, 3. februar od 19 časova. Rezervacije na telefon 064/ 858 - 1296 - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Četvrtak, 3. februar od 19 časova. Rezervacije na telefon 064/ 858 - 1296
Koji su uzroci brisanja Dianinog imena i „Akcije“, samo su neka od pitanja koje istražuje ovaj komad. Pored toga što verodostojno prikazuje stradanje u Jasenovcu i drugim logorima NDH, on pokreće i pitanje odgovornosti posleratne Komunističke partije, ali i svih onih koji su živeli ili se rodili posle rata, a da su o ovoj heroini čuli malo ili gotovo ništa.
„Njeno ime i rad potpuno su pali u zaborav posle rata. Ako je ona sprečena u tome da svoju akciju nastavi, nije se moglo očekivati da će joj se pružiti dostojna pažnja u vremenu kada je njen podvig bio tajna i nije koristio političkoj slici“, ističe glumica i dodaje da je sećanje na Dianu Budisavljević osveženo tek kada je objavljen njen dnevnik.

Podvig dostojan pamćenja

„Kao građu za kreiranje Dianinog lika koristila sam njen dnevnik, iako on ne obiluje emocijama, već faktima. Međutim, ta temeljnost u vođenju statistike, sklonost ka detaljima tokom četiri godine rata, stradanja i bolesti znak su neverovatne snage volje i to je glavna osobina koje sam se držala“, navodi autorka monodrame.
U izvođenju i režiji Jelene Puzić, po tekstu Nine Džuver, a uz klavirsku pratnju Sonje Lukić, monodrama „Pu spas za sve nas“ do sada je predstavljena u brojnim gradovima u Srbiji i inostranstvu, a na festivalu Zlatni vitez u Moskvi Jelena Puzić nagrađena je Nagradom žirija.
„Ovo je predstava namenjena za sve uzraste, a naročito nam je drago kada je pogledaju deca, odnosno stariji osnovci i srednjoškolci koji u svom školskom programu ne uče o tome ko je bila Diana Budisavljević i zašto njeno ime ne sme da se zaboravi“, zaključuje Jelena Puzić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala