- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Počela gradnja gasovoda između Srbije i Bugarske

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaCevi za gasovod, ilustracija
Cevi za gasovod, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske počela je danas, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, na delu trase kroz našu zemlju, od Niša do državne granice kod Dimitrovgrada. Rok za završetak je oktobar 2023. godine.
Svečanom početku radova kod Dimitrovgrada prisustvovali su i ministar energetike Bugarske Aleksandar Nikolov, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Emeanuel Žiofre, direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, kao i predstavnici "Jugorosgasa" i "Bulgartransgasa" i "Evropske investicione banke", preneo je RTS.
Deo gasne interkonekcije u Srbiji biće dug 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara i biće projektovan za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.
Ukupna vrednost projekta je 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit "Evropske investicione banke" (EIB), 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih oko 11 miliona evra biće obezbeđeno iz budžeta Srbije i sredstava "Srbijagasa".
Ugovor o finansiranju gasovoda u maju prošle godine potpisali su ministar finansija Siniša Mali i potpredsednica EIB-a za Zapadni Balkan Liljana Pavlov. Mali je tada izjavio da je interkonektor izuzetno važan za građane Srbije i jedan od prioritetnih projekata EU na energetskom povezivanju Centralne i Istočne Evrope.
Srbiji bi gasovod trebalo da obezbedi dovoljne količine gasa za potrebe privrede i stanovništva i to iz različitih izvora snabdevanja.
Projekat izgradnje magistralnog gasovoda MG10 Niš-Dimitrovgrad podrazumeva postavljanje dve gasovodne cevi veličine DN700 za pritisak od 55 bara, kao i četiri merno-regulacione stanice sa pratećim objektima.
Završetak gasovoda će omogućiti razvoj distributivne gasne mreže u centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji. Prema prvobitnom planu, izgradnja gasovoda trebalo je da počne krajem prošle godine, a da on bude operativan 2023. godine.
Ideja o izgradnji gasovoda ka Bugarskoj stara je gotovo tri decenije, a sporazum o njegovoj izgradnji potpisan je 2010.godine.
Zgrada kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
EKONOMIJA
Bajatović sa direktorom "Gasproma" o isporukama gasa Srbiji
Izgradnja gasovoda Turski tok - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
REGION
Svi detalji gasnog projekta dogovorenog u Moskvi: Ekonomski trijumf RS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala