Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Obmane iz Prištine, realnost je sasvim drugačija

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da poruke političkih lidera iz Prištine da Beograd blokira dijalog pokazuju istinsko odsustvo i svake pomisli na iskren i konstruktivan pristup dijalogu sa Beogradom.
"Drugačije se ne mogu tumačiti njihove neosnovane optužbe da zvanični Beograd ''blokira dijalog'' i da je ''dugačka lista'' sporazuma koje Beograd navodno nije ispunio, kako to iracionalno tvrdi Vjosa Osmani", naveo je Petković u pisanoj izjavi.
On je ukazao da je realnost sasvim drugačija i da je dugih 3.206 dana kako Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština, a duge su, kaže, i godine kako Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na KiM, za koje Beograd ima pouzdana saznanja da skrivaju posmrtne ostatke nestalih u ratu.
"Dugih je devet godina kako Priština odbija da sprovede dogovore iz oblasti energetike, već radije generiše energetsku krizu", ukazao je Petković.
Sve su to, navodi, pitanja od životnog značaja za srpski narod na Kosovu i Metohiji, a koje Priština sistemski ignoriše, zajedno sa brojnim drugim kršenjima sporazuma.
"Da budem sasvim jasan, Beograd je čvrsto i nedvosmisleno opredeljen za dijalog i proces normalizacije odnosa, ali dijalog ne može biti tretiran kao monolog jedne strane koja ispostavlja ucene za pregovaračkim stolom, već kao proces zajedničkog traganja za kompromisnim rešenjem", naveo je Petković.
Poručio je da bi Prištini, umesto što se služe obmanama, najbolje bilo da se vrati za pregovarački sto u Briselu i da prestane da odbija razgovore sa srpskim pregovaračkim timom, što je bio slučaj prethodnih šest meseci.
Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani juče je tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom tvrdila da je Priština posvećena dijalogu, a da Beograd blokira napredak, kao i da je "lista sporazuma koje Srbija nije primenila duga".
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala