- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Organizacija Festa: Nikita Mihalkov dolazi na jubilarni 50. Fest

© Sputnik / Evgeniя Novoženina / Uđi u bazu fotografijaRežiser Nikita Mihalkov na ceremoniji otvaranja 40. Moskovskog međunarodnog filmskog festivala
Režiser Nikita Mihalkov na ceremoniji otvaranja 40. Moskovskog međunarodnog filmskog festivala - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Nikita Mihalkov trebalo bi ipak da dođe na jubilarni 50. Fest, s tim što za sada nije poznato da li će proslavljeni ruski reditelj doći na otvaranje ili na zatvaranje festivala, rekao je danas novinarima gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.
„Čekamo da nam bude potvrđeno zbog ličnih, privatnih obaveza gospodina Mihalkova, da li će doći na otvaranje ili na zatvaranje festivala“, rekao je Ivan Karl, dodajući da je u nedelju razgovarao s predstavnicima Ambasade Rusije u Srbiji, kao i s bliskim saradnikom ruskog reditelja, koji su mu rekli da Mihalkov nije negirao svoj dolazak u Beograd.
Kada je reč o Oliveru Stounu, čiji je dolazak u Beograd takođe bio najavljen, Karl je rekao da reditelj za sada nema u planu dolazak u Evropu, zbog čega ne može da potvrdi njegov dolazak u ovom trenutku.
© Valentina BulatovićKonferencija za novinare povodom 50. Festa
Konferencija za novinare povodom 50. Festa - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Konferencija za novinare povodom 50. Festa
Prema Karlovim rečima, dolazak ostalih gostiju na Fest u velikoj meri zavisi od epidemioloških uslova i otežanih okolnosti međunarodne komunikacije.

Jubilarni 50. Fest – „Novi hrabri svet“

Jubilarni, 50. Međunarodni filmski festival FEST biće održan od 25. februara do 6. marta, pod sloganom „Novi hrabri svet“.
Na Festu će ove godine biti prikazano 88 igranih i dokumentarnih filmova. Festival će biti otvoren premijernom projekcijom filma „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića, dobitnika brojnih međunarodnih priznanja, među kojima je i „Kristalni globus“ za najbolji film, nagrada za najboljeg glumca i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije na prestižnom filmskom festivalu u Karlovim Varima.
U Glavnom takmičarskom programu Festa biće prikazano 20 filmova iz Francuske, Nemačke, SAD, Rumunije, Rusije, Italije, Poljske, Grčke, Slovenije, Severne Makedonije, Australije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, rekao je umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić.
„Među autorima su oni koji nam se ponovo vraćaju na festival, kao i oni koji na njemu učestvuju prvi put. Među našim starim znancima je i Dušan Milić s filmom 'Mrak', a to je tek jedna od sedam domaćih premijera na ovogodišnjem Festu“, rekao je Pantelić.
film Mrak - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
KULTURA
Film o martovskom pogromu na Kosovu osvojio nagradu publike na filmskom festivalu u Trstu
Za nagradu „Beogradski pobednik“ takmičiće se filmovi „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića, „Posle zime“ Ivana Bakrača, „Kućni pritvor“ Alekseja Germana Mlađeg, „Latinska Amerika“ Damjana i Gabija Dinočenca, „Crvena raketa“ Šona Bejkera, „Lucifer“ Petera Brunera, „Optužba“ Ivana Atala, „Superheroji“ Paola Đenovezea i drugi.
Van konkurencije, pored filma Stefana Arsenijevića, publika će biti u prilici da pogleda i filmove „Čekajući Handkea“ Gorana Radovanovića, „Događaj“ Odri Divan, dobitnika „Zlatne palme“ u Kanu i „Iza tamnih naočara“ Darija Arđenta.

Filmske poslastice - Almodovar, Ozon, Brana, Šreder...

U programu „Gala“ koji, kako je rekao Pantelić, tradicionalno privlači najširu publiku i pruža joj uvid u najuspelija ostvarenja svetske kinematografije, ove godine će biti prikazani novi filmovi Pedra Almodovara, Megi Džilenhal, Keneta Brane, Šona Pena, Ašgara Farhadija, Pola Šredera, Žaka Odrijara, Pola Tomasa Andersona, Fransoa Ozona, Nanija Moretija i drugih istaknutih reditelja.
Među poslasticama ovogodišnjeg Festa su i ekranizacije filmskih dela, kao što su „Ispovesti varalice Feliksa Krula“, prema romanu Tomasa Mana, u režiji Detleva Baka i „Komunistički raj“ prema drami Aleksandra Popovića, u režiji Miloša Stojanovića.
Pantelić je rekao da će ove godine publika Festa biti u prilici da pogleda i prve dve epizode druge sezone serijala „Klan“ u režiji Slobodana Skerlića.

„Beogradski pobednik“ Emiru Kusturici i Mikiju Manojloviću

Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Koliko zavisimo od Zapada: Kusturica otkriva o čemu će pričati sa Mihalkovom i Stounom u Beogradu
Nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.
Na zatvaranju 50. Festa, kako je najavljeno, nastupiće Simfonijski orkestar RTS-a koji će izvoditi muziku čuvenog filmskog kompozitora Džona Vilijamsa, iz filmskih hitova kao što su „Ratovi zvezda“, „Indijana Džons“, „Supermen“, „Hari Poter“, „Šindlerova lista“ i drugih.
Prema rečima Ivana Karla, pored pandemije virusa korona, koja je znatno otežala organizovanje festivala, a posebno planiranje međunarodnih gostovanja, jedna od prepreka s kojima su se suočili organizatori Festa jeste i nemogućnost prikazivanja filmova u Sava centru.
Glavni program Festa će se ove godine odvijati u Kombank dvorani, a filmovi će se prikazivati u još 11 bioskopa širom Beograda. Ulaznice za Fest se prodaju od 4. februara na blagajnama dvorana u kojima se filmovi prikazuju, kao i onlajn na sajtu tickets.rs.

51. Fest – Novi početak u svakom pogledu

Karl je, takođe, istakao da je jedno od glavnih pitanja u vezi s jubilarnim izdanjem Festa – šta posle njega.
Prema njegovim rečima, 51. izdanje Festa trebalo bi da se razlikuje od prethodnih pedeset izdanja, a kao jedna od glavnih novina moglo bi da bude pomeranje termina održavanja festivala na jesen.
„To bi trebalo da bude novi početak u svakom pogledu, počev od kalendara održavanja, a kraj septembra se nameće kao najzahvalniji period, jer su tada Kan, Venecija i Toronto tek završeni, a jesenja holivudska, predoskarovska sezona je bliža“, rekao je Karl i dodao da je, s obzirom na uspon i globalnih platformi poput Netfliksa i Amazona, sve teže obezbediti filmove za Fest u postojećem terminu.
Gradski sekretar za kulturu je, takođe, rekao da je jedna od važnih tačaka buduće organizacije Festa dalje jačanje takmičarskog programa festivala, kao i njegovog industrijskog programa, koji omogućava podršku domaćoj kinematografiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala