- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novi razgovor Blinkena i Lavrova: Amerika traži od Rusije da povuče trupe sa ukrajinske granice

© REUTERS / POOLAmerički državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Državni sekretar SAD Entoni Blinken i šef ruske dilomatije Sergej Lavrov razgovarali su telefonom o američkom odgovoru na ruske predloge u oblasti bezbednosti, saopštio je Stejt department.
"Državni sekretar je naglasio spremnost SAD, kako bilateralno, tako i zajedno sa saveznicima i partnerima da nastavi suštinsku razmenu mišljenja sa Rusijom o uzajamnoj zabrinutosti u sferi bezbednosti", navodi se u saopštenju.
Blinken je u razgovoru sa ruskim kolegom pozvao Moskvu na "hitnu deeskalaciju situacije" i da povuče trupe i oružje sa ukrajinske granice. On je saopštio da svaka država ima pravo da samostalno vodi spoljnu politiku i da bira saveze.
Blinken je naglasio da invazija Rusije na Ukrajinu može dovesti do "brzih i surovih posledica" za Moskvu i pozvao na diplomatiju.
Kako javljaju mediji, razgovor dvojice diplomata trajao je pola sata. Razgovor je bio otvoren i profesionalan.
Zvanična Moskva je više puta saopštavala da se njene snage nalaze na ruskoj teritoriji i da ne ugrožavaju nikoga. Američko sazivanje SB UN povodom glasina da se na rusko-ukrajinskoj granici nalazi više od 100.000 vojnika izazvalo je čuđenje kod ruskog diplomate. Štaviše, on je pokretanje ovog pitanja u UN okarakterisao kao mešanje u unutrašnje stvari Rusije.
Sednica SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
RUSIJA
Sednica SB UN: Gde ste našli 100.000 ruskih vojnika na ukrajinskoj granici - pita Moskva /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala