- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Zapad pokušava da zaboravi na ključni princip nedeljivosti bezbednosti

© Foto : Press-služba Gosdumы RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Zapad u potpunosti pokušava da zaboravi na ključni princip nedeljivosti bezbednosti, saopštio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, istakavši da je na to podsetio američkog državnog sekretara Entonija Blinkena tokom današnjeg telefonskog razgovora.

„Naše zapadne kolege ne samo da pokušavaju jednostavno da ignorišu, nego da u potpunosti predaju zaboravu taj ključni princip međunarodnog prava (nedeljivost bezbednosti), koji je dogovoren na evroatlantskom prostoru. Da do toga ne bi došlo, kada smo dobili reakciju iz Vašingtona na naše prvobitne predloge detaljno sam opisao to o čemu sada govorimo u posebnom pismu koje sam poslao svim ministrima spoljnih poslova zemalja OEBS-a i nizu drugih država, kako bi bili upoznati sa našim stavom“, rekao je Lavrov, objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

On je podsetio da je reakcija SAD i NATO na ključno pitanje – savesno poštovanje sporazuma o nedeljivosti bezbednosti koji su postignuti u okviru OEBS-a u Istanbulu 1999. godine i u Astani 2010. godine bila – negativna.
Kako je precizirao, ti sporazumi ne samo da predviđaju slobodu izbora saveza, nego i uslovljavaju slobodu njihovog izbora potrebom da se izbegava jačanje bezbednosti na račun ugrožavanja bezbednosti drugih.
Prema rečima Lavrova, Moskvu brine stav niza zemalja NATO-a o nedeljivosti bezbednosti.
„Na primer Francuska, koja je preko svog ministra spoljnih poslova nedavno saopštila da oni insistiraju na potrebi osiguravanja bezbednosti na osnovu dokumenata koji su prethodili usvajanju Istanbulske povelje i Astanske deklaracije i citiraju dokument sa samita OEBS-a u Parizu 1990. godine u kome nije bilo zahteva da se ne jača sopstvena bezbednost na račun bezbednosti drugih“, objasnio je Lavrov.
Kako je dodao, danas je potvrdio Blinkenu da ruska strana neće dozvoliti da se ta tema razvodni te da će insistirati na „poštenom razgovoru i čestitom objašnjenju zašto Zapad ne želi da ispunjava svoje obaveze ili želi da ih ispunjava isključivo selektivno u svoju korist“.
„Entoni Blinken se složio da ovde postoji tema za dalji razgovor. Videćemo kako će se stvari dalje odvijati“, istakao je šef ruske diplomatije.
On je takođe saopštio da Moskva završava međuresorno usaglašavanje reakcije na odgovor SAD i NATO-a o bezbednosnim garancijama.
Podsetimo, državni sekretar SAD Entoni Blinken i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarali su telefonom o američkom odgovoru na ruske predloge u oblasti bezbednosti. Kako javljaju mediji, razgovor dvojice diplomata trajao je pola sata. Razgovor je bio otvoren i profesionalan.
Moskva je uputila Vašingtonu nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. Moskva je dobila odgovor na svoje predloge o bezbednosti 26. januara.
Cporazum o bezbednosnim garancijama Kaver - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
RUSIJA
Nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama između Rusije i SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala