- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Izuzetno uznemirujući podaci“: Šta je otkrio izveštaj Rio Tinta

© AFP 2023 / PHILIPPE LOPEZRio Tinto
Rio Tinto - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Izveštaj koji je objavio Rio Tinto oslikava kulturu maltretiranja, uznemiravanja i rasizma u globalnom rudarskom gigantu, uključujući 21 pritužbu o silovanju ili pokušaju silovanja ili seksualnog napada u poslednjih pet godina, prenosi Rojters.
Skoro polovina svih zaposlenih koji su odgovorili na eksternu reviziju kulture na radnom mestu, a koju je naručio Rio Tinto, reklo je da su bili maltretirani, a da je rasizam uobičajen u brojnim oblastima.
Izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm rekao je da su rezultati uznemirujući i da će kompanija primeniti svih 26 preporuka iz izveštaja bivše australijske komesarke za polnu diskriminaciju Elizabet Broderik.
"Meni je to dvostruko otvorilo oči. Nisam shvatio koliko maltretiranja postoji u kompaniji, a drugo da je prilično sistemsko – tri pitanja maltretiranja, seksualnog uznemiravanja i rasizma... to je izuzetno uznemirujuće", rekao je Stausholm za Rojters.
Rio Tinto je pokrenuo revizije u martu prošle godine, nedugo nakon što je Stausholm preuzeo čelnu funkciju u svetlu široko rasprostranjene reakcije protiv kompanije, a nakon što je uništila 46.000 godina stare pećine u klisuri Jukan kako bi proširila rudnik gvožđa.
Više od 10.000 zaposlenih, skoro četvrtina od 45.000, podelilo je iskustva i stavove za studiju.
Izveštaj je otkrio da je skoro 30 odsto žena i oko sedam odsto muškaraca iskusilo seksualno uznemiravanje na poslu, a 21 žena je prijavila silovanje ili pokušaj silovanja ili seksualnog napada.
Rasizam je bio "značajan izazov" za zaposlene na mnogim lokacijama. Ljudi koji rade u zemlji različitoj od njihovog rođenja iskusili su visoke stope rasizma, dok se skoro 40 odsto muškaraca koji se izjašnjavaju kao Aboridžini ili stanovnici ostrva Toresovog moreuza u Australiji suočilo sa rasizmom.
"Osetio sam rasizam u svakom kutku kompanije", anonimno je rekao jedan zaposleni.
Rio Tinto je rekao da će se reforme fokusirati na posvećenost rukovodstva stvaranju bezbednog i inkluzivnog radnog okruženja, uključujući povećanje raznolikosti unutar kompanije. To bi takođe osiguralo da su udaljeni objekti kompanije bezbedni i olakšalo osoblju da označi neprihvatljivo ponašanje.
"Jasno je da mnogo više treba da se uradi da bi se osigurala bezbednost radnika u sektoru resursa", rekao je Oven Vitl, sekretar sindikata VA, koji predstavlja preko 30 radničkih grupa koje imaju više od 150.000 članova u Zapadnoj Australiji.
"S obzirom na to da skoro polovina radne snage prijavljuje maltretiranje, jasno je da su oni izneverili radnike tokom dužeg vremenskog perioda i da moraju da urade mnogo više da spreče uznemiravanje i maltretiranje na radnim mestima", rekao je Vitl.

Seksizam, rasizam

Izveštaj iz Rio Tinta dolazi uoči objavljivanja drugog izveštaja vlade Zapadne Australije o seksualnom uznemiravanju u rudarskim kampovima u državi koja obezbeđuje više od polovine svetskih zaliha gvozdene rude.
U podnescima o istrazi navodi se da je seksualno uznemiravanje bilo rasprostranjeno u rudarskim kampovima u Zapadnoj Australiji, koja je dom rudnicima globalnih firmi, uključujući BHP grup, Rio Tinto i Forteskju.
Ministarka u Zapadnoj Australiji, Rita Safioti, rekla je za australijski Ej-Bi-Si njuz da je veoma uznemirena brojem optužbi.
"Želite da se svi osećaju bezbedno na radnom mestu. Posebno u onim oblastima gde ste malo više izolovani od prijatelja i porodice i želite da imate najveću zaštitu od takvog ponašanja", rekla je Safiotijeva.
U izveštaju iz 2020. godine, istraživanje Australijske komisije za ljudska prava o seksualnom uznemiravanju otkrilo je da je 74 odsto žena u rudarskoj industriji iskusilo neki oblik seksualnog uznemiravanja u poslednjih pet godina, delom zbog rodne neravnoteže.
Skoro 80 odsto radne snage Rio Tinta su muškarci.
"Stvaranje bezbedne radne kulture ohrabriće ljude svih različitosti da napreduju u našim organizacijama", rekla je za Rojters Keli Parker, australijski izvršni direktor Rio Tinta.
Zaposleni u Južnoj Africi su iskusili najveću stopu rasizma. Govorili su o učestalosti rasizma i njegovom uticaju na samopouzdanje, samopoštovanje i radni učinak.
"Rio je kompanija orijentisana na belu rasu", rekao je jedan zaposleni, navodi se u izveštaju.
Iz Rio Tinta je navedeno da je izveštaj došao u ključnom trenutku kada se kulture na radnom mestu menjaju, imajući u vidu globalne pokrete, kao i australijsku istragu o uništavanju u klisuri Jukan, prenosi RTS.
Stausholm je rekao da je Jukan izazvao najveću promenu u rukovodstvu u istoriji Rio Tinta i da novi tim želi promene.
"Radi se o tome da sada iskoristimo trenutni momentum i pokušamo da brzo usmerimo akcije, jer ih ne možemo menjati iz dana u dan", kazao je Stausholm.
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
SRBIJA
Ana Brnabić: Ako „Rio Tinto“ bude tražio odštetu, spremni smo da se borimo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala