- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ekskluzivno: Izveštaj sa linije fronta: U Donbasu se koristi oružje standarda NATO-a

© AP Photo / Efrem LukatskyPripadnici ukrajinske teritorijalne odbrane tokom obuke
Pripadnici ukrajinske teritorijalne odbrane tokom obuke - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
U Donbasu oružane formacije Ukrajine koriste strano oružje, pa su 29. januara minobacači 60 mm gađali železničku trafostanicu u Jelenovki. Ovo je oružje standarda NATO-a, ne proizvodi se u Ukrajini niti u drugim zemljama bivšeg SSSR-a, kaže Rodion Mirošnik, predstavnik LNR u Trilateralnoj kontakt-grupi na pregovorima o Donbasu.
Od dogovora postignutog na sastanku Trilateralne kontakt-grupe u julu 2020. do danas u Donbasu je zabeleženo čak 104.422 kršenja sporazuma o prekidu vatre. Nedavno ubistvo borca Narodne milicije LNR, kao i najavljenu posetu glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajne Valerija Zalužnog 30. brigadi ukrajinskih Oružanih snaga, mnogi su protumačili kao uvod u ozbiljna ratna dejstva Kijeva. O saznanjima Narodne milicije LNR da se ukrajinske specijalne snage stacioniraju u blizini linije razdvajanja u Donbasu, britanskim protivtenkovskim raketnim sistemima i američkom naoružanju, te bojazni da bi mogao da usledi sukob velikih razmera, razgovaramo sa Rodionom Mirošnikom, predstavnikom Luganske Narodne Republike u Trilateralnoj kontakt-grupi na pregovorima o Donbasu.
© Sputnik / Nina ZotinaRodion Mirošnik
Rodion Mirošnik - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Rodion Mirošnik

U Srbiju stižu izveštaji o granatiranju LNR i žrtvama među vojskom Republike. Šta se zaista dešava na liniji razgraničenja?
— Situacija na liniji dodira LNR i Ukrajine je krajnje napeta. U poslednjih nekoliko meseci zabeleženo je redovno granatiranje. Prema podacima Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre i stabilizaciju situacije Luganske Narodne Republike, ukrajinske oružane formacije su 2021. godine na teritoriji Republike ispalile više od 4.300 municije — uglavnom su to granate različitih sistema, mine velikog kalibra, topovske artiljerijske granate i rakete. Istovremeno, broj hitaca iz malokalibarskog oružja jednostavno nije uključen u ovu statistiku.
Od početka 2022. godine postoje dva perioda — nedelju i 10 dana — kada ukrajinske formacije nisu granatirale našu teritoriju. Međutim, od 7. do 15. januara i od 27. do danas sprovedena su masovna granatiranja naše teritorije. Za ovo vreme stradala su dva branioca LNR — 14. i 27. januara. Oni su zadobili smrtonosne rane od gelera, kao posledica granatiranja položaja Republike od strane ukrajinskih formacija.
Kakva saznanja imate, da li se među naoružanjem koje Kijev dovlači na kontakt-liniju nalazi i ono donirano od Velike Britanije i SAD?
— Imamo dokaze da se protivtenkovski sistemi „Javelin“ već nalaze na ukrajinskim poligonima u blizini linije razdvajanja, a strani vojni stručnjaci aktivno obučavaju ukrajinske vojnike kako bi ih koristili.
© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Ukrajinska vojska
Teško naoružanje ukrajinske vojske se zaista dovlači do linije dodira. Samo u poslednjih mesec dana, na osnovu zvaničnih podataka međunarodnih posmatrača, zabeleženo je kretanje više od 100 jedinica teške topovske artiljerije — haubica i samohodnih topova kalibra 122 i 152 mm. Trenutno Specijalna misija za monitoring OEBS-a tvrdi da oni skoro svakodnevno stvaraju radio smetnje njihovim osmatračkim bespilotnim letelicama, što misiju lišava mogućnosti da vrši posmatranje iz vazduha. Prema podacima službi LNR, do linije dodira se dovlače MLRS (višecevni bacači raketa) „Grad“, „Uragan“ i „Smerč“. Premeštaju se nove vojne jedinice obučene na poligonima uz učešće britanskih vojnih instruktora.
Da li je prisustvo stranaca primećeno u ukrajinskim borbenim redovima?
— U okolini Severodonjecka, naseljima Sčastje i Popasnaja, lokalno stanovništvo prijavljuje prilično veliki broj vojnog osoblja u stranoj kamuflaži koje govori stranim jezicima. Ne kriju se i ponašaju se prkosno.
Koja je strategija odbrane LNR, postoji li bojazan da ova eskalacija napetosti bude uvod u veliki rat u Donbasu?
— Narodna milicija dežura 24 sata i u visokoj je pripravnosti. Otvara vatru samo kao odgovor na provokacije ukrajinskih formacija kako bi potisla njihove vatrene tačke i zaustavila granatiranje.
© AP Photo / Evgeniy MaloletkaUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Ukrajinska vojska
Uopšte ne isključujemo da u svakom trenutku Ukrajina može pokrenuti diverzantske operacije ili lokalne akcije kako bi probila liniju fronta u određenim oblastima. Kao potvrda ovoga zabeležena je koncentracija vojne opreme, isporuka velikih količina municije, goriva i maziva u određenim pravcima.
Vojna aktivnost ukrajinskih trupa zavisi isključivo od unutrašnjih političkih razloga u Ukrajini ili instrukcija stranih nalogodavaca da organizuju sabotažu ili granatiranje.
© REUTERS / OLEKSANDR KLYMENKOPripadnik ukrajinske vojske u Donjecku
Pripadnik ukrajinske vojske u Donjecku - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Pripadnik ukrajinske vojske u Donjecku
Koliko je ljudi u periodu primirja stradalo od ukrajinskog granatiranja?
— Prema podacima za 2021. godinu, jedan civil je poginuo, 13 njih je povređeno, a među vojskom koja je branila LNR gubici su veći — poginulo je 20 branilaca Republike, a povređeno osam vojnih lica. Ovo je statistika Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju LNR, koja redovno beleži granatiranje i kršenje režima prekida vatre, koji se nominalno nastavlja od 27. 7. 2020.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala