- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Dramatično sletanje: Avioni u borbi protiv oluje /video/

Avion - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Oluje „Malik“ i „Kori“ pogodile su Veliku Britaniju i ostavile na hiljade domova bez struje, a posebnu opasnost predstavljaju za avio-saobraćaj, jer se prilikom sletanja avioni suočavaju sa jakim udarima vetra, koji idu i do 200 kilometara na sat.
Veština pilota došla je do punog izražaja u slučajevima sletanja pri izuzetno jakom vetru, snimljenim na aerodromu Hitrou u Londonu i aerodromu u Mančesteru.
Na snimku iz Londona vidi se kako avion „Britiš ervejza“ prilazi pisti i odoleva jakim udarima vetra. Avion uspeva da dotakne točkovima pistu, ali vetar počinje da ga ljulja, toliko da umalo ne udari u zemlju jednim krilom, pa pilot ipak odustaje od sletanja i podiže visinu kako bi ponovio pokušaj. Tom prilikom, kako se vidi na snimku, čak i blago „očeše“ pistu zadnjim delom aviona.
Iz „Britiš ervejza“ saopštili su britanskim medijima da je avion potom uspešno sleteo i da nije bilo nikakvih problema ni među posadom ni među putnicima.
„Naši piloti trenirani su da se izbore sa različitim scenarijima, među kojima su i ekstremne vremenske prilike“, saopšteno je iz „Britiš ervejza“.
Na drugim snimcima, načinjenim u Mančesteru, vidi se kako više aviona različitih avio-kompanija doživljava isto kao i avion u Londonu - jake udare vetra zbog kojih neki uspevaju da slete odmah, dok drugi od sletanja, dok ih jak vetar „šeta“ levo-desno ili gore-dole.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala