- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pokušan puč na zapadu Afrike: Pucnjava oko zgrade u kojoj je bio vrh države, ima poginulih /video/

© AP Photo / Michel EulerPredsednik Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo
Predsednik Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Predsednik Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo saopštio je večeras da je „veliki broj“ pripadnika snaga bezbednosti poginuo u „neuspelom napadu na demokratiju“.
On je u video snimku na Fejsbuk profilu predsedništva, objavljenom nekoliko sati nakon pucnjave u blizini kompleksa gde se održavaju sednice vlade, rekao da su pojedini ljudi povezani sa tim događajima uhapšeni, ali nije mogao da precizira njihov broj, prenosi Rojters.
Nakon što se danas u Bisau, glavnom gradu Gvineje Bisao, čula jaka pucnjava, nije bilo jasno da li je u toj zapadnoafričkoj državi izveden još jedan puč.
Nekoliko sati nije bilo poznato ni gde se nalaze predsednik i premijer države.
U zgradi oko koje se čula pucnjava predsednik te države Umaro Sisoko Embalo i premijer Nunjo Gomeš Nabijam održavali su vanredni sastanak Saveta ministara, navodi Sputnjik internešnel.
Predsednik Gvineje Bisao potom je na svom Fejsbuk nalogu objavio fotografije sa nekoliko oficira i napisao da se „mir vraća u Bisao“.
Afrička unija i Ekonomska zajednica država zapadne Afrike osudile su, kako su navele „pokušaj puča“ u Gvineji Bisao.
Višedecenijska politička nestabilnost urušava stabilnost Gvineje Bisao siromašne zemlje u tropskom pojasu Zapadne Afrike.
Od sticanja nezavisnosti od Portugala 1974. godine u Gvineji Bisao je bilo devet državnih udara ili pokušaja puča što je usporilo napore da se privreda napreduje dalje od uzgajanja i izvoza indijskih oraščića, navodi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala