- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bela kuća pravi zaokret? Senat najavljuje sankcije, Nulandova poručuje — „Ne pre ruske invazije“

© REUTERS / Jim BourgBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Dok iz američkog Senata poručuju da je pitanje trenutka kada će se demokrate i republikanci dogovoriti oko „majke svih sankcija“ Moskvi, zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland saopštila je da Bela kuća smatra besmislenim uvođenje sankcija pre ruske „invazije“ na Ukrajinu. Da li Bela kuća pravi zaokret u pogledu sankcija Rusiji?
Naime, šef međunarodnog komiteta američkog Senata Robert Menendes rekao je da rad na objedinjavanju antiruskih inicijativa koje cirkulišu u Kongresu ubrzano napreduje i da deo sankcija koje se pripremaju protiv Rusije u slučaju zaoštravanja situacije oko Ukrajine može biti preventivno uveden. I republikanac Džim Riš potvrdio je da se na tome radi praktično „24 časa dnevno“, uz ocenu da konačna varijanta može da sadrži kombinaciju hitnih i odloženih sankcija.
Sa druge strane, Viktorija Nuland je navela da je „najbolje obuzdavanje kada postoji izvesna strateška neodređenost oko toga šta tačno nameravamo da uradimo“. Ona je podsetila da sankcije predviđaju uvođenje ekonomskih mera, kontrolu izvoza i mere protiv ruske elite, ali i da „ako ih sada otkrijemo, tada Rusija može da preduzme mere ublažavanja posledica, što nam se čini besmislenim“.

Da li Bela kuća pravi zaokret

Na pitanje kakav je ovo manevar Bele kuće u odnosu na poziciju američkog Senata u pogledu sankcija Rusiji, advokat i konsultant Branko Pavlović kaže da to ne vidi kao zaokret, već kao kontinuitet vođenja spoljne politike koja je po američkom Ustavu u nadležnosti predsednika države, pa onda naravno i njegove administracije.
„Mislim da je ovo stvar unutrašnje politike u smislu poruke Bele kuće — nemojte vi sada da skupljate neke poene i da dalje potkopavate kredibilitet predsednika i politike koja se vodi, znamo mi tačno šta radimo i u kom trenutku povlačimo određene poteze“, smatra Pavlović.
Kako kaže, ne misli da su u pitanju disonantni tonovi već — sinhronizovana akcija.
„To je, štaviše, ona varijanta — i od nas u Beloj kući postoje gori, pa sad mi kao njih moramo da obuzdavamo. Time se zapravo otkriva besmisao čitave postavke da će Rusija bilo koga napasti tek tako, jer je Rusija rekla da će situacija u kojoj će ona reagovati biti samo ukoliko Kijev bude vojno intervenisao protiv Donbasa kršeći sporazume iz Minska“, objašnjava naš sagovornik.

Amerika slomila najvažnije evropske partnere

Na pitanje šta u tom smislu može da se očekuje i da li će konačnu reč imati Bela kuća, ili će sankcije koje najavljuje Senat ipak biti preventivno uvedene, Pavlović nema dilemu:
„Sasvim sigurno neće, zato što je reč o tome da Amerika svoje najveće partnere u Evropi ne može da ubedi u bilo kakvo dalje zaoštravanje sankcija Rusiji.“
Amerika je, dodaje Pavlović, zapravo slomila najvažnije evropske partnere da uopšte razmišljaju u pravcu uvođenja sankcija, bez obzira na to šta je povod i šta radi Kijev.
„Tako da se uvođenje sankcija bez bilo kakvog napada Kijeva na Donbas, pa onda reakcije Moskve na to, neće dogoditi, jer bi se u tom slučaju raspalo i ono malo saglasnosti koju su uspeli da postignu sa Francuskom i Nemačkom“, uveren je Pavlović.
Podsetimo, Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala