- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Zlonamerni softver“ može da opustoši bankovne račune i izbriše tragove krađe sa vašeg telefona

© Sputnik / Alexey Malgavko / Uđi u bazu fotografijaRansomware attacks global IT systems
Ransomware attacks global IT systems - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Na internetu se pojavio virus sposoban da izvrši bankovnu prevaru na „android“ uređajima sa pristupom bankovnim računima svojih korisnika. Istraživači su identifikovali novu varijanta malvera BRATA, koji može da izvrši fabričko resetovanje ciljanog uređaja. Ovo dovodi do potpunog brisanja podataka bez dozvole ili znanja žrtve.
Kompanija za sajber-bezbednost „Klifi“ iz Italije objasnila je kako ova pretnja funkcioniše, kako se prilagođava i razvija da bi održala svoje lažne operacije.
Nakon što je izvrši neovlašćenu bankarsku operaciju preko aplikacija instaliranih na uređaju, ovaj virus resetuje zaraženi telefon i vraća ga na fabrička podešavanja kako bi izbrisao svaki trag manevara, istakla je kompanija. Resetovanje telefona se sprovodi u slučaju da je bankovna prevara završena, što navodi žrtvu da troši vreme na razumevanje šta se dešava i odlaže prijavu prevare.
„Klifijeva“ studija je otkrila da BRATA razvija nove ciljeve i sposobnosti kako bi osigurala kontinuitet svojih operacija, uz podsećanje da je malver identifikovan 2019.
Pored toga, trojanac može da aktivira GPS detekciju mobilnog uređaja i stalno prati bankovne akcije žrtve, kao i da radi na kanalima između telefona i servera. To znači da akteri pretnji iza ovog malvera mogu ne samo da prate lokaciju žrtve, već i prikupljaju podatke na osnovu njihove aktivnosti na zaraženom uređaju.
Istraživači su otkrili novu BRATA kampanju u novembru 2021. i primetili da lista ciljanih zemalja uključuje Italiju, Poljsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Latinsku Ameriku.
Iz agencije za sajber-bezbednost upozoravaju da njihova analiza ukazuje da će BRATA i dalje ostati neprimećen dok razvija nove funkcije, prenosi portal „Hak rid“
Prenos podataka – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Zašto blutut ne sme da vam bude stalno uključen
Američke mreže imaju alternativu. - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ne skidajte aplikaciju sa Gugla: Zloglasni virus zarazio više od pola miliona uređaja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala