- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Čuveni filmski festival počinje hipnozom publike – bukvalno

© Depositphotos.com / MaxxyustasMasovna hipnoza
Masovna hipnoza - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Geteborški festival posvećen filmu i televiziji poslednjih godina se izborio za svetsku slavu, ali na nekonvencionalan način, priređujući publici neobična i eksperimentalna iskustva gledanja filma. Ove godine manifestacija će se održati pod sloganom „Hipnotišući bioskop“, a oni koji su upoznati sa festivalom znaju da je značenje bukvalno.
Geteborški filmski festival, jedan od najvećih u Skandinaviji, na svoje projekcije je dodao 20 minuta masovne hipnoze uoči filmova.
Prva od tri eksperimentalne sesije održana je u nedelju pred samo nekoliko desetina ljudi – zbog pandemijskih ograničenja, koja još uvek važe u ovoj nordijskoj zemlji.
Plan je da se pre projekcije svakog od tri odabrana filma između platna i publike pojavi iskusni hipnotizer koji će „transformisati stanje uma publike u skladu sa temom i raspoloženjem filma”.
Kao uvod u gledanje filma „Land of Dreams“ (Zemlji snova) iransko-američkog režisera Širina Nešata – koji se bavi se „odnosom između države i savesti ljudi“, a u kojem glavna junakinja sakuplja snove – održana je seansa sa hipnotizerom Fredrikom Pristom, tokom koje je od publike zatraženo da zatvore oči i drže se za ruke. Nakon odbrojavanja, film počinje.
„Čarolija” će biti razbijena nakon što se filmovi završe, obećavaju iz organizacije, ali nisu odgovorili da li će hipnotizer biti prisutan tokom cele projekcije filma i šta će se dešavati sa onima iz publike koji moraju, na primer, do toaleta ili obave hitan telefonski razgovor.
Jonas Holmberg, umetnički direktor Geteborškog filmskog festivala, opisao je ovaj napor „hipnotičkog filma“ kao način „osporavanja zajedničkih ideja o tome kako gledati film“.

„Pravila i ograničenja poslednjih godina pokazala su kako se održava red u društvu i šta zaista upravlja ljudskim mislima i ponašanjem. Možda ne donosimo odluke tako nezavisni kao što mislimo? Kroz hipnotički bioskop želimo da postavimo pitanja podnošenja, prelaska granice i kontrole“, rekao je Holmberg za novinsku kuću „Filmtop“ uoči premijere.

Bioskop i hipnoza imaju mnogo zajedničkih tačaka. U ranoj istoriji filma, roman i impresivno bioskopsko iskustvo često su se upoređivali sa hipnozom, vrstom svesnog mentalnog potčinjavanja na granici između sna i jave.
„Gledanje filma u bioskopu može biti izuzetno hipnotično. Kod kuće sa tabletom, mnogo je teže održati pun fokus koji vam je potreban da biste zaista utonuli u film. Hipnotišući bioskop je istovremeno i odavanje počasti gledanju filma u bioskopskim salama, ali i nadogradnja tog iskustva“, rekao je Holmberg.
Ipak, uprkos povećanim očekivanjima, filmski kritičar Fredrik Salin opisao je ovaj napor kao „mali antiklimaks“.
„Bila je to više vežba svesnosti nego spektakularna otmica slobodne volje koja muči mozak, kao što obično vidimo na filmu“, napisao je Sahlin u svojoj kolumni za nacionalni list SVT.
Filmski festival u Geteborgu poznat je po tome što svojoj publici nudi neobična iskustva. Prošle godine otišli su korak dalje, delom izazvani posledicama pandemije, koja je odložila ili ograničila publiku na gotovo svim većim događajima u svetu, pa su odlučili da ukažu upravo na problem lokdauna i zatvaranja ljudi.
Tako su jednog filmskog fanatika, potpuno samog, poslali na ostrvo u Severnom moru, gde je u svetioniku mogao da „bindžuje”, odnosno za redom, gleda čak 60 premijera u samo jednoj sedmici, bez kontakta sa bilo kim iz spoljašnjeg sveta.
Masovna hipnoza - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2020
Rijaliti: Gladijatorske igre ili sedativ za ponižene i uvređene
Snimak iz filma „Idiot“ prema romanu Fjodora Dostojevskog. - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
DRUŠTVO
Šta Frojd duguje Dostojevskom: Džin među piscima čiji su romani postali udžbenici psihopatologije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala