- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ugnezdili se na topoli: U Srbiji pronađen novi par retkog orla krstaša /foto/

CC0 / Pixabay / Orao
Orao - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Pratite nas
Stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode otkrili su u Banatu pre tri dana, tokom terenskog rada, novi gnezdeći par izuzetno retkog orla krstaša.
Par orlova je naselio malo posećenu pustaru u široj zoni Novog Miloševa i započeo izgradnju gnezda na topoli. Orao krstaš je ranjiva vrsta na svetskom nivou dok je u Srbiji kritično ugrožen i preti mu opasnost od potpunog izumiranja, navode iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
Do sada su u Srbiji bila poznata svega tri gnezdeća para, svi na severu Banata, a ovaj novi par se nastanio 30 kilometara južno od do sada poznatih gnezdilišnih teritorija orlova.
Povećanje broja parova i širenje rasprostranjena orla krstaša u Srbiji pokazuje da nisu uzaludni dugogodišnji napori Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i partnera, da se sačuvaju staništa i jedinke orla krstaša.
U narednim danima biće preduzete konkretne aktivnosti da se obezbedi lokalitet gde se nastanio novi par, koji se nalazi izvan zaštićenih područja, kako bi se orlovima omogućilo da uspešno izvedu potomstvo.
Jato ptica - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Cvrkut ptica postaje sve tiši: Naučnici otkrili zabrinjavajuće podatke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala