- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Tužilaštvo: Učešće crnogorskih državljana u zločinu nad Srbima u Čajniču u fazi izviđaja

© Sputnik / Aleksandar MilačićPolicija Crne Gore
Policija Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Pratite nas
Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore formiralo je predmet zbog osnova sumnje da su u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva u Čajniču učestvovali i državljani Crne Gore, i u toku je izviđaj.
Ta informacija potvrđena je za Portal RTCG u odgovoru na pitanja o navodima da su pojedini crnogorski državljani učestvovali u zločinu nad Srbima u Čajniču.
„Obaveštavamo vas da je u Specijalnom državnom tužilaštvu formiran predmet povodom podataka i dokaza dostavljenih od strane Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, a u vezi događaja koji su se desili u toku 1992. i 1993.godine na području regiona Bukovice i postojanja osnova sumnje da su u izvršenju krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva učestvovali državljani Crne Gore. Predmet se nalazi u fazi izviđaja“, saopštili su za Portal RTCG iz Specijalnog državnog tužilaštva.
Poslednjih godina bilo je više apela prema institucijama Crne Gore da se ispitaju navodi o ulozi jednog broja crnogorskih državljana koji su 1993. godine počinili zločin u Čajniču.
Posebno je traženo da se ispitaju navodi u vezi sa ratnim zločinom nad srpskim stanovništvom u selima Šapići i Trpinje u opštini Čajniče, koji je počinjen 14. februara 1993. godine.
Podatke o ovom zločinu crnogorskim institucijama dostavili su tužioci iz Bosne i Hercegovine, posebno iz Trebinja.
O zločinima u Čajniču u Skupštini Crne Gore govorio je svojevremeno lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić koji je pre desetak godina obelodanio i video-zapis zločina nad Srbima iz Čajniča, koji su počinili crnogorski državljani.
Tužilaštvo u Bosni i Hercegovini, prema izveštajima tamošnjih medija, raspolaže dokazima da su u zverskim likvidacijama i torturi učestvovale osobe sa područja Bukovice, u opštini Pljevlja.
Bodljikava žica - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
REGION
Ispovest iz goraždevske kuće užasa: Iz logora Edina Vranje izašao sam sa 39 kilograma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala