- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šumom protiv neprijatelja: Ruski naučnici napravili novi sistem odbrane

© Sputnik / Alekseй Olisьko / Uđi u bazu fotografijaAmerički marinci i estonski izviđači iskrcavaju se na obalu Baltičkog mora tokom vojnih vežbi "Baltops 2010"
Američki marinci i estonski izviđači iskrcavaju se na obalu Baltičkog mora tokom vojnih vežbi Baltops 2010 - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Pratite nas
Ruski vojni naučnici su napravili tehnologiju za borbu protiv specijalnih podvodnih jedinica neprijatelja - borbenih plivača, pomoću akustičnih talasa sa posebnom frekvencijom.
Istovremeno sa zaštitom brodova i drugih vojnih pomorskih objekata, upotreba nesmrtonosnog zvučnog oružja minimiziraće štetu koju nanosi neprijatelj.
Konceprija novog sistema odbrane je objavljena u časopisu „Vojna misao“. Za miniranje brodova i objekata na obali, neprijatelj može da primeni diversante, odnosno, borbene plivače i posebno obučene životinje: delfine, morske lavove, mačke i druge, navodi se u članku. Kako bi se zaštitili od ovih pretnji, autori projekta predlažu upotrebu akustičnog uticaja, čija je efikasnost u vodenom okruženju mnogo veća nego u atmosferi.

Dejstvo akustičnog zračenja u vodi može se osetiti kao specifičan bol u uhu, pojavu straha, neprijatnosti i depresije“, ističe se u članku.

Kompleks za očuvanje bezbednosti vojnih pomorskih objekata čine sistemi za osmatranje područja, prepoznavanje neprijatelja i delovanje na njega. Monitoring bi trebalo da omogući pronalaženje i određivanje koordinati objekta kako u radijusu od nekoliko kilometara, tako i u bližoj zoni na rastojanju od sto ili nekoliko desetina metara. Plan je da se akustično naoružanje koristi u bližim zonama.
Protivbrodske rakete „Granit“ i „Vulkan“ korišćene na vežbama Severne flote - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
RUSIJA
Rusija najavila proizvodnju mini raketa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala