Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Poruka Amerike i EU iz Prištine

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave tzv. Kosova,EU, SAD i Albanije u Prištini
Zastave tzv. Kosova,EU,  SAD i Albanije u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Pratite nas
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar borave u Prištini, gde su se sastali sa premijerom i predsednicom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani.
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ponovio je posle sastanka sa Kurtijem da „Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova“, prenosi Kosovo onlajn.
Eskobar je na konferenciji za novinare rekao da SAD podržavaju dijalog i integraciju celog Zapadnog Balkana u EU.
„Pokazali ste da ste solidan partner, dobar prijatelj i na tome vam zahvaljujemo. Za Kosovo i region vidimo izvanredne mogućnosti. Vi ste Evropljani, vi ste ekonomski, kulturno i istorijski Evropljani. Radili smo sa evropskim kolegama da prepoznamo Zapadni Balkan kao izuzetnu priliku, a ne opasnost. Ohrabrujemo sve strane da vide Zapadni Balkan kao potencijalnog budućeg člana. Dijalog ima našu punu podršku“, rekao je Eskobar.
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da se „dobro oseća što je ponovo u Prištini“.
On je naglasio da je ovo njegova sedma poseta u svojstvu predstavnika EU za dijalog.
„Ovoga puta zajedno sa mojim kolegom Eskobarom kako bi dali jasnu poruku da EU i SAD rade rame uz rame i dele istu viziju za Kosovo i proces dijaloga, kao i normalizacije odnosa sa Srbijom i budućnost regiona u Evropskoj uniji“, rekao je Lajčak.
On je istakao da je to dobra prilika za razgovor o budućim dešavanjima.
„Ovo je bila dobra prilika da razgovaramo o našim planovima za naredne nedelje i mesece i nastavićemo razgovore sa predsednikom i premijerom. Ostaćemo ovde do srede i nadamo se da ćemo imati jasniju sliku šta da očekujemo od budućnosti i kako treba da se gradi proces“, rekao je Lajčak.
Aljbin Kurti poručio je danas da je u razgovoru sa Gabrijelom Eskobarom i Miroslavom Lajčakom preneo da „kosovska vlada podržava i da je posvećena pregovaračkom procesu koji se vodi u Briselu“, prenosi Kosovo onlajn.
On je svojim sagovornicima preneo i odlučnost da „ustavnost, teritorijalni integritet, suverenitet i zakonitost ostanu nedodirljivi“.
Kurti je rekao da je spreman da odgovori na sve zahteve svih građana Kosova, a zatražio je i pomoć EU za angažman u NATO-u i evropske integracije.
Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani optužila je danas Beograd da „svojim nekonstruktivnim pristupom“ blokira napredak u dijalogu i ne primenjuje postignute sporazume.
Osmani je tvrdila i da je „lista sporazuma koje Srbija nije primenila duga“ i poručila kako očekuje ravnopravan tretman strana u pregovaračkom procesu, preneo je Tanjug.
Gračanica bilbord - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
SRBIJA
Šta donose Lajčak i Eskobar: „Belgijski“ model ZSO nema veze sa „briselskim“
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
SRBIJA
Amerika spremna prinudom da natera Prištinu na najvažniju obavezu ili je u igri nova podvala
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala