- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Bizaran detalj o devojci koju slavi cela Australija

© AP Photo / Hamish BlairAustralijska teniserka Ešli Barti sa trofejom Australijan opena (2022) u rukama
Australijska teniserka Ešli Barti sa trofejom Australijan opena (2022) u rukama - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Pratite nas
Australijska teniserka Ešli Barti ima 25 godina, a već je osvojila tri Grend slem titule – i to po jednu na sve tri podloge. Njena karijera je, međutim, mogla da izgleda potpuno drugačije zbog bizarnog poteza iz mladosti, kada je rešila da kao tinejdžerka na 18 meseci završi karijeru.
Barti je ponovo stupila na veliku scenu na ovogodišnjem Australijan openu koji je osvojila, čime je nastavila da ređa titule na najvećim turnirima – posle Rolan Garosa 2019. i Vimbldona 2021.
Titula u Australiji imala je poseban značaj, jer je Ešli time obradovala svoju naciju koja je na šampiona u singlu Ozi opena čekala čak 44 godine.
Njena karijera fantastična je i kada se gleda dubl, pošto je najskorije igrala finale Rolan Garosa (2017) i osvojila US opena (2018), ali je ono što je manje poznato to da je finale Australijan opena i Vimbldona igrala sada već davne 2013. – kada je imala 16, odnosno 17 godina.
Nedugo nakon ta dva tinejdžerska uspeha, Barti je mogla da završi karijeru. Odnosno, to je i uradila na čak 18 meseci.
Barti je 2014. imala samo 18 godina kada je rešila da ostavi reket u svlačionici i, uprkos velikim očekivanjima, „batali“ tenis.
To je objavila posle US opena, kada nije rekla ni kada će se vratiti, ali ni da li će se uopšte vratiti „belom sportu“, zbog čega je javnost ostala zabezeknuta.
Devojka iz Kvinslenda ne samo da je ostavila tenis, već je krenula da se poluprofesionalno bavi kriketom, sportom koji je veoma popularan u Australiji, pa je jedne sezone bila deo ekipe Brizbejn Hit.
Na sreću po nju, Australijance i sve ljubitelje tenisa, Barti se vratila na VTA tur 2016. godine, oko 18 meseci nakon što je objavila povlačenje.
„Mislim da sam samo morala da se pronađem. Mislim da sam se malo izgubila na celom tom putu, na tom početku karijere. Imala sam sreće što sam i tada imala dosta uspeha, ali ja sam i dalje neko ko je dosta vezan za svoju domovinu i mislim da sam se malo izgubila i zbog toga što nisam bila toliko povezana sa svojom porodicom“, rekla je Barti jednom prilikom i dodala:
„Nismo izgubili mi ljubav i brigu jedni prema drugima, ali mislim da smo se malo udaljili. Želela sam tome da se vratim. Želela sam da se vratim svojoj porodici i onima koji me najviše vole. Odnos sa porodicom mi se tada popravio, ali i odnos sa samom sobom“.
Barti je postala prva teniserka sveta 24. juna 2019. godine, nakon što je osvojila prvu Grend slem titulu u karijeri u Parizu, a od tada je nastavila da ređa trofeje.
Tokom pandemije, odnosno tokom perioda u kojem su putovanja bila otežana, nije igrala toliko često, već je dobar deo sezone provela u Australiji sa svojom porodicom i prijateljima.
I pored toga, jedno je jasno – Ešli Barti je bez premca trenutno najbolja teniserka na planeti, a pred njom je, ukoliko to bude želela, još mnogo godina uspeha.
„Ona može da osvaja još mnogo, može da osvoji sva četiri Grend slema. Ne vidim neki stil protivnika koji može da joj smeta. Verujem da će ženski tenis podići na viši nivo, baš kao što je Federer uradio. Da biste Federera pobedili morali biste to da uradite van terena, jer bi vas on terao da se osećate užasno. To radi i Eš Barti“, objasnio je bivši teniser Mats Vilander, vlasnik sedam Grend slem trofeja.
Javila se voditeljka koja je vređala Đokovića: „Nije mi krivo...“
Kako je Srbija izgubila šampionku? „U glavi Francuskinja, u srcu Srpkinja“
Dan kada je Australija utihnula – Federer je plakao a „mali od Srbije“ je postao kralj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala