- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kako će se Srbija izboriti sa nestašicom i poskupljenjem veštačkih đubriva | Energija Sputnjika

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaProlećna setva u Krasnodarskom kraju
Prolećna setva u Krasnodarskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Pratite nas
Emisija „Energija Sputnjika“ danas se bavi nestašicom i poskupljenjem veštačkih đubriva i problemima koji iz toga proizilaze.
Globalno poskupljenje energenata dovela je do lančanog poskupljenja u mnogim industrijama, pa tako i u proizvodnji veštačkih đubriva. Zbog poskupljenja prirodnog gasa cena mineralnih đubriva je utrostručena, a veliki problem je i to što na svetskom tržištu vlada nestašica ovog repromaterijala.
U Srbiji, gde su veštačka đubriva za manje od godinu dana poskupelo više od 100 odsto a nova poskupljenja, uoči proletnje setve tek slede, problem je i to što zemlja u velikoj meri zavisi od uvoza ovih proizvoda.
Azotara u Pančevu više ne radi, a tri aktivna proizvođača mineralnih đubriva - Eliksir Prahovo, Eliksir Zorka i PROMIST godišnje proizvedu oko 550.000 tona NPK đubriva i između 30.000 i 50.000 tona UAN đubriva. To je nedovoljno pa Srbija, u proseku, uvozi 450.000-500.000 tona azotnih đubriva i 200.000-250.000 tona NPK đubriva. Uvozno đubrivo uglavnom stiže iz iz Rusije, Austrije, Rumunije, Mađarske i Hrvatske.
Da bi ublažila udarac skupog veštačkog đubriva Vlada Srbije je odlučila da se u narednih šest meseci uvoz azotnog đubriva i bezvodnog amonijaka oslobodi plaćanja carine.
To bi trebalo da dovede do stabilizacije domaćeg tržišta, odnosno, da obezbedi dovoljno veštačkih đubriva za predstojeću setvu i neophodnu proizvodnju u poljoprivredi.
Dugoročno, situacija sa uvoznom zavisnošću se može rešiti samo povećanjem domaće proizvodnje. Tim pre što potrošnja veštačkih đubriva brzo raste. Tačnije, rasla je do ovih poskupljenja.
Ratari sada kalkulišu da li će i koliko smanjiti upotrebu veštačkih đubriva što bi se moglo negativno odraziti na predstojeće žetve, kao i cene poljoprivrednih proizvoda.
O aktuelnoj situaciji u industriji proizvodnje veštačkih đubriva i kako se to odražava na srpsku poljoprivredu u emisiji “Energija Sputnjika” razgovaraju Jelica Putniković i agroekonomista Milan Prostran.
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Kako će se Srbija izboriti sa nestašicom i poskupljenjem veštačkih đubriva | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala