- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srbin i Hrvat režirali čudo: „Naterali smo Fince da gledaju futsal kao skijanje“

© Foto : Privatna arhivaDušan Matić
Dušan Matić - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Pratite nas
Futsal reprezentacija Srbije okončala je učešće u grupnoj fazi Evropskog prvenstva u Holandiji, ali će naša zemlja imati predstavnika u četvrtfinalu. Dušan Matić, trener golmana skandinavske selekcije, javio se Sputnjiku i objasnio kako su on i Hrvat, koji je inače selektor, uspeli da nateraju Fince da postanu zaljubljenici magične igre na petoparcu.
Finska će imati priliku da osveti Srbiju koja je na startu šampionata u Amsterdamu, posle preokreta poražena od Portugalije (4:2, 0:2), iste reprezentacije koja je eliminisala Orlove i sa Svetskog prvenstva prošle godine.
U ponedeljak od 17 časova u četvrtfinalu, reprezentacija u čijem stručnom štabu je i Srbin Dušan Matić, udariće na aktuelne evropske i svetske prvake.
„Dobro se znamo sa njima, nema nekih preteranih tajni. Iskren da budem, stigli smo ovde kao debitanti i autsajderi iz četvrtog šešira, ali smo se potajno nadali da možemo do čuda. I, uspeli smo! Izašli smo iz grupe u kojoj su bili još Italijani, Kazahstanci i Slovenci. Sa Italijom smo na startu remizirali 3:3, mogli smo i da pobedimo. Usledio je visok poraz od Kazahstana (6:2). Ipak, smatram da je nezasluženo i da nije realan toliki rezultat, ali na kraju smo pobedili Sloveniju (2:1), a na ruku nam je išao rezultat meča Italija – Kazahstan (1:4)“, počeo je razgovor Dušan.
Matić punih devet godina obavlja posao trenera golmana Skandinavaca, a glavni „krivac“ za to je Hrvat Mića Martić. Sjajno je kada čujete da Hrvat i Srbin odlično funkcionišu gotovo deceniju, s obzirom na brojne predrasude koje su na Balkanu prisutne i aktuelne i u 21. veku, zbog svega što se dešavalo u prošlosti.
„Mi smo pre svega ljudi... Mićo i ja se odlično razumemo i po nekim drugim stvarima. Mića Martić je svetski poznato i priznato ime, hrvatski stručnjak koji je 2013. godine potpisao ugovor sa Finskom“, objašnjava Matić.
„Tražio je trenera golmana, a kako se poznajemo sa UEFA seminara gde smo zajedno bili ne predavanjima, jer smo obojica UEFA instruktori, tako smo se lako dogovorili. On je takođe i FIFA instruktor. I evo nas, devet godina smo zajedno na poslu. Prvi put da se Finska plasirala na veliko takmičenje, samim tim i prvi put je u nokaut fazi. U ovom slučaju u četvrtfinalu, gde nas čeka moćna Portugalija“, dodaje naš sagovornik.
Nije čest slučaj u sportu da devet godina o(p)stanu selektor i stručni štabe bez zapaženih rezultata. Poznato je da se treneri menjaju „kao na traci“, ali isto tako treba biti realan i priznati da Finci nisu u vrhu po kvalitetu. Ipak, ko čeka – taj dočeka, strpljenje se isplatilo i Skandinavci su među osam najboljih selekcija na Starom kontinentu.
„U zemlji vlada potpuni delirijum, dobili smo informacije da je gledanost na televiziji bila neverovatna. Neki suludi šer je bio u pitanju, praktično futsal je na nacionalnoj frekvenciji bio gledan kao skijanje i ostali nordijski sportovi koji su popularni u Finskoj. Očekuje se obaranje tog rekorda u četvrtfinalu. Pitali ste me kako smo potrajali devet godina... Finci su u meni i Mići dobili paket 'dva u jedan'. S obzirom na to da smo obojica UEFA instruktori i da posedujemo najvišu evropsku licencu – B licencu. Održali smo čak sedam seminara u Finskoj i obučili preko 100 trenera“, poručuje Matić.
Srbin i Hrvat nisu gledali meč „orlova“ i Portugalije na otvaranju Evropskog prvenstva, ali to ne znači da naredni rival nije „skeniran“ do najsitnijih detalja. Pao je naravno i savet od ljudi iz srpskog tabora.
„Kao što sam već rekao, poznajemo dobro selekciju Portugalije, a iz tabora Srbije smo naravno dobili neke informacije. Manje više je sve poznato, ovo je samo nova, podmlađena generacija jer više nema Rikardinja, nema ni Kardinala koji je sklonjen sa spiska neposredno pred početak Evropskog prvenstva. Dosad nas je pratila neka zla sreća, ali sada nas je pomazila. Portugalci su 'namazani' svim bojama, nisu slučajno evropski i svetski prvaci. Bićemo lišeni usluga najboljeg igrača Janija Korpele koji ima kartone, ali šta je tu je. Pokušaćemo da im nađemo slabe tačke i da probamo to da materijalizujemo“, kaže Matić.
Otkrio nam je za kraj trener golmana Finske reprezentacije i kako je počela strahovlada koju su zaveli Portugalci.
„Simbolika. Verovali ili ne, njihova priča je počela baš na današnji dan, 31. januara 2020. godine. Vodili smo u baražu 2:0 svega minut i po pre kraja i oni su uspeli da izjednače. Posle tog uspeha postali su svetski i evropski prvaci. Finci su ipak amateri za njih, nemaju taj nerv. Prepolovili su našu prednost, odmah su dali i drugi gol, nakon što su uveli igrača umesto golmana. Eto, sada imamo priliku da im vratimo. Mi smo započeli tu njihovu priču, možda je baš mi i završimo. Sve je moguće“, zaključio je za Sputnjik Dušan Matić.
Srpski fudbaler Nemanja Motika - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
SPORT
Zvezda dovodi Srbina iz Bajerna
Dušan Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
SPORT
Bugarinu se dopala arogancija koju je „beogradski Ibrahimović“ skupo naplatio
Žrtve stampeda ispred stadiona pred utakmicu Afričkog kupa nacija u Kamrunu - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
SVET
Stampedo ispred stadiona pred utakmicu Afričkog kupa nacija, osmoro mrtvih /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala