- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Mračna strana Nadalovog čuda

© AFP 2023 / WILLIAM WESTNovak Đoković i Rafael Nadal
Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Pratite nas
Nivo takmičenja i zanimljivosti na ovogodišnjem Australijan openu bio je iznad očekivanja. Rafael Nadal je drugu titulu u Melburnu, 21. na grend slemovima u karijeri, osvojio zasluženo. To, međutim, ne menja činjenicu da je Australijan open 2022 ostao u senci Novaka Đokovića.
Uspeh Rafaela Nadala na „Rod Lejver“ areni je nešto vredno divljenja.
Španac se posle višemesečne pauze i operacije stopala vratio na Turneju u Melburnu, a zatim vezao 11 pobeda prvo osvojivši turnir iz serije 250, a onda i Grend slem.
Igrao je sjajno, kao u finalu protiv Medvedeva od trećeg seta (3-2), ali i ne baš najbolje, kao u četvrtfinalu protiv Šapovalova (3-2), ali je na kraju mimo svih očekivanja osvojio 21. Grend slem u karijeri.

Nadalovo čudo u Australiji

„Ne znam ni šta bih rekao... Bilo je neverovatno, pre samo mesec i po dana nisam znao da li ću uopšte igrati ovde. Bio je ovo jedan od najtežih meseci u mojoj karijeri, podrška koju sam dobio ostaće u mom srcu zauvek“, rekao je Nadal po podizanju trofeja.
Mnogo vere u Rafu nije imao ni njegov stric Toni, koji je bio svestan stanja u kojem je „Bik sa Majorke“ došao u Australiju.

„Na početku turnira, posle Rafinog prvog meča, rekao sam svojoj deci: 'Nema šanse da pobedi nijednog vrhunskog igrača'. Ali, desilo se čudo“, izjavio je Toni Nadal.

Rafa dugo nije uspevao da osvoji drugi Australijan open nakon prvog sada već davne 2009. godine. Nije dolazio do titule u Melburnu ni kada je bio u mnogo boljoj formi, na mnogo višem nivou, nego ove 2022.
Sa 35 godina, nedugo nakon jedne od brojnih operacija i povreda koje je doživeo u karijeri, uspeo je da se izbori sa svim problemima i duhovima prošlosti – i, kako je rekao Toni, napravi čudo.

Slučaj „Đoković“

Kada se slika proširi na ceo Australijan open i sve što se desilo pre turnira, a ne samo na to šta je Nadal uspeo da uradi na terenu, situacija se drastično menja – i dolazimo do mračne strane ovog međunarodnog takmičenja.
Istorija će pokazati da li će se Australijan open 2022 pamtiti po tome da je na njemu šampion postao Nadal, ili da je sa njega na skandalozan način udaljen najbolji teniser planete i prvi favorit, Novak Đoković.
„Svako može da osvoji Grend slem na kojem se ne takmiči Novak. Džoker je i dalje GOAT“, izjavio je dan nakon finala bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur.
„Ovo više neće biti Grend slem koji Đoković nije mogao da igra. Ovo je Grend slem koji je Nadal osvojio“, drugu stranu priče podelio je sedmostruki Grend slem šampion, Šveđanin Mats Vilander.
Ono što je kristalno jasno je da će Nadalovi navijači Ozi open videti na jedan, a Đokovićevi na drugi način, ali se realna slika može dobiti samo ako se izuzmu emocije i stavovi i ako se sve „oljušti“ na činjenice.
Da se Novak Đoković povredio, da je odustao iz ličnih razloga, da je doživeo šokantan poraz u nekoj ranijoj fazi, ili da je izgubio na terenu – potrebe za ovakav tekst verovatno ne bi ni bilo.
Povrede, porazi i drugi lični faktori su sastavni deo svakog sporta, a ako bi se ulazilo u te detalje verovatno bi veliki broj titula u celoj sportskoj istoriji mogao da se ospori.
Ne, ovde se ne radi o tome.
Ovde se radi o tome da je Novak Đoković odstranjen sa Australijan opena na način koji nema nikakve veze sa sportom. Način koji praktično od prvog minuta delovanja više nije imao nikakve veze sa sportom, već je, kako se na kraju ispostavilo, bio isključivo politički.
Na kraju krajeva, neizbežna je činjenica da je Nadalov najveći protivnik i neko ko bi bio apsolutni favorit u međusobnom duelu bio – deportovan.
Britanski novinar Oliver Braun uporedio je ovogodišnji AO sa prvim u Rafinoj karijeri, kada je 2009. godine u pet setova savladao Rodžera Federera.
„Tom prilikom on je zbacio sa trona svetskog 'broja 1'. Sada, 'broj 1' nije bio prisutan“, naveo je Braun.
O tome da li bi Nadal pobedio Đokovića da su se susreli u Melburnu pomalo je neukusno govoriti: Srbin i Španac su se na betonu sastali 27 puta, od čega je Đoković bio uspešniji u čak 20 susreta.
Poslednji put su na Australijan openu igrali u finalu 2019, kada je srpski teniser protivniku prepustio samo osam gemova u dva seta, a slično se „proveo“ i ovogodišnji finalista Medvedev, kojem je Novak u finalu 2021. dopustio da osvoji svega devet gemova.
Novak je Rafu na betonu pobedio u poslednjih devet okršaja, a u tom periodu, još od US opena 2013. godine, veliki rival mu nije oduzeo ni jedan jedini set.
„Na kraju krajeva, jedna od najvećih istina u sportu je da ako želite da budete najbolji, morate da pobedite najbolje. A to u Nadalovom slučaju stavlja najmanje zvezdicu protiv ovakvog finala: dok je on pokazao zapanjujuće rezerve izdržljivosti na putu ka pobedi protiv Danila Medvedeva, Rus uopšte nije bio najbolji teniser kog je Rafa mogao da ima za rivala na ovom turniru. Medvedev je, prosto, bio najbolji vakcinisani teniser. Najveća opasnost po Nadalove šanse da osvoji 21. titulu sedela je 15.000 kilometara dalje, u Beogradu“, podvukao je pomenuti britanski novinar.

Nadal je pao na ispitu

Sportski faktor nije jedini problem kada se govori o validnosti Nadalove titule, pošto je tokom Australijan opena izostao i onaj ljudski.
U trenucima kada je Đoković bio smešten u imigrantski pritvor, odnosno ozloglašeni hotel „Park“, Nadal je pokazao potpuno izostajanje empatije.
„Da je hteo, mogao je bez problema da igra u Australiji. Doneo je svoje odluke, svi imaju prava na to, ali ima i posledica. Naravno da se nikome ne dopada trenutna situacija. Na neki način mi ga je žao, ali istovremeno, znao je uslove već nekoliko meseci i doneo je odluku“, rekao je Nadal 6. januara.
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
SPORT
Kako su Đoković i Federer „motivisali“ Nadala da pokori Melburn /video/
Izjava iskusnog Španca tada se mogla opravdati nejasnim okolnostima oko oduzimanja Đokovićeve vize i toga što je u tim trenucima od australijskih medija i političara dolazila informacija da Srbinovo medicinsko izuzeće nije validno.
Međutim, kada je tokom i posle prvog suđenja pred sudijom Entonijem Kelijem dokazano da je Granična policija nedvosmisleno i nepotrebno maltretirala Đokovića, odnosno kada je već uveliko viđeno da je načinjena nepravda, Nadal za to nije mario.
„Australijan open je daleko bitniji od svakog igrača. Ukoliko bude konačno igrao, u redu. Ako ne bude igrao, Australijan open je veliki sa njim i bez njega. To je moja tačka gledišta, biće to svakako sjajan turnir“, podvukao je Nadal.
Da je Australijan open veliki turnir i sa i bez Đokovića je opšte poznato i nije nešto o čemu je uopšte polemisano, ali je Nadal rešio da ne uđe u srž problema, već da po principu „opšteg mesta“ govori o Novaku i tretmanu koji je doživeo.
On je bio samo jedan od velikog broja tenisera koji su relativizovali Đokovićev problem i ophođenje prema njemu.
Da li su morali da se pobune protiv australijskih vlasti i nepravde? Nisu. Ali, da li je to kako su se poneli bilo moralno ispravno? Definitivno nije.
I budite sigurni u to da bi Novak Đoković, da su uloge bile obrnute, jasno i glasno barem u nekom trenutku progovorio protiv tretmana koji bi, u tom scenariju, imao Nadal.
Uprkos tome što bi mu svaki turnir definitivno bio lakši bez Nadala. Uprkos tome što podršku kakvu pruža kolegama nikad nije dobio zauzvrat. Uprkos tome što praktično nikakvu ličnu korist iz toga ne bi mogao da dobije.
Uprkos svemu.
Rus „slomljen“ i surovo iskren: Dete je prestalo da sanja
Pre deceniju se pojavila „viša sila“ – i Novak je postao Supermen! /video/
Zašto mrze Novaka Đokovića | Novi Sputnjik poredak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala