- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski novinar: Makedonski predsednik insistira na makedonskoj manjini u Bugarskoj

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Pratite nas
Skoplje nezvanično nastavlja da insistira na postojanju makedonske manjine u Bugarskoj, kaže bugarski novinar, stručnjak u oblasti međunarodnog prava Velizar Enčev, komentarišući nedavni sastanak makedonskog predsednika Steve Pendarovskog sa delegacijom Ilinden partije koja je zabranjena u Bugarskoj.
„Posle 28. januara 2022. godine, kada je predsednik Severne Makedonije prvi put primio separatističku organizaciju iz Bugarske, mi primećujemo novu realnost u bugarsko-makedonskim odnosima. I ta realnost uopšte nije ružičasta“, piše Enčev u članku za list „Duma“.
Umesto da preda protesnu notu zbog izjave Pendarovskog, Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske je blagim tonom objavilo komentar na sajtu o „izjavama koje su u suprotnosti sa sporazumom o prijateljstvu iz 2017. godine“, naveo je ekspert.
„Da li ćemo sada preći preko provokacije Makedonaca, da li ćemo opet ćutati zbog evroatlantske solidarnosti?“, izjavio je Enčev.
Inače, organizacija Ilinden zastupa priznavanje makedonske manjine u Bugarskoj i nekoliko puta je odbijena njihova registracija u zemlji.
Prošle nedelje je u Sofiju doputovao makedonski premijer Dimitr Kovalevski na sastanak sa bugarskim predsednikom. Tokom razgovora, bugarski predsednik Rumen Radev je podvukao da je važan doprinos makedonskih Bugara makedonskom Ustavu. Prema rečima Radeva, ova promena će ubrzati pozitivnu odluku Bugarske po pitanju članstva suseda u EU. Kasnije je Kovačevski izjavio da je to „normalan zahtev“, međutim proces će dugo trajati.
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
SVET
Bugarski političar o mogućim sankcijama zbog Severne Makedonije: Amerika da objasni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala