- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Brisel: Probaćemo prvo dijalog sa Moskvom, a ako to ne uspe, spremni smo na sankcije

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaZastave EU
Zastave EU - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Pratite nas
Brisel je za sada usredsređen na dijalog sa Moskvom, a ako to ne uspe, spreman je na antiruske sankcije, čije će razmere u slučaju eskalacije situacije oko Ukrajine zavisiti od postupaka Rusije, poručio je portparol spoljnopolitičke službe EU Peter Stano.

„Razmere i vrsta sankcija EU koje će biti uvedene protiv Rusije, ukoliko dođe do nekih dejstava protiv Ukrajine, u velikoj meri će zavisiti od vrste i razmera ruskih aktivnosti“, izjavio je Stano na brifingu.

On je istakao da se Brisel fokusira pre svega na dijalog sa Rusijom. Prema njegovim rečima, „uprkos priprema ograničavajućih mera, Evropska unija je usredsređena na diplomatiju kako bi se postigla deeskalacija sa ruske strane i započeo ozbiljan dijalog“.
„EU je sada u fazi kada pokušavamo da ostvarimo rezultate sa Moskom putem dijaloga. Ako diplomatija ne bude funkcionisala, spremni smo i na sankcije, ostvaren je znatni pomak na njima. Ali se sada usredsređujemo na diplomatski kolosek“, objasnio je portparol.
Govoreći o sankcijama, Stano je saopštio da EU „razmatra sve opcije“.
„Nećemo se udubljivati u detalje sada. Sve će zavisiti od aktivnosti Rusije“, dodao je.
Ranije je šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio da EU razmatra mere koje bi nanele „velike troškove ruskoj ekonomiji i finansijskom sistemu“, uključujući i „kontrolu izvoza proizvoda potrebnih Rusiji da ispuni svoje strateške ambicije”. On je ocenio da u ovim trenucima „Rusija vodi rat nerava” i da EU „mora da zadrži svoje“ i insistira na diplomatiji.
Poslednjih nekoliko nedelja EU preti novim sankcijama Rusiji u slučaju „invazije na Ukrajinu“. Međutim, Moskva odbacuje sve optužbe tim povodom.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Podkast
Doktrina Vladimira Putina | Novi Sputnjik poredak
Moskva  - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
RUSIJA
Moskva proširila spisak lica iz EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala